Nieuws

Nederlandse Kansspelautoriteit legt EA boete op voor lootboxes in FIFA-games

EA moet zo snel mogelijk stoppen met het verkopen van packs in de modus Ultimate Team. Elke week dat de gameuitgever dat niet doet, zal het daarvoor een boete moeten betalen.

Update: Electronic Arts heeft ons een officieel statement gegeven van Country Manager Benelux Dirk Scholing over de beslissing van de Kansspelautoriteit:

“FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.

Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken.”


Ultimate Team is een zeer populaire online spelmodus in de FIFA-games. De bedoeling is om een zo sterk mogelijk team te creëren met alle spelers die in het spel beschikbaar zijn. Daarbij moet je niet alleen kijken naar de ratings van de spelers, maar ook of ze wel kunnen samenspelen (uitgedrukt in chemistry). Er zijn twee manieren om de juiste spelers te vinden voor je team: je kan een speler rechtstreeks kopen via de veiling, maar vaker zoeken spelers toevlucht tot FUT-packs. Dat zijn bundels die naast spelerkaarten ook items zoals contracten en blessurebehandelingen bevat die je tijdens de game voortdurend nodig hebt. De packs kan je online aankopen via ‘FIFA-punten’.

FUT-packs bevatten soms een zeer leuke verrassing, maar meestal vallen ze tegen. Afbeelding: Gfinity Esports

De Nederlandse Kansspelautoriteit probeert al enkele jaren het verkopen van die packs te verbieden. Zij hebben problemen met het feit dat spelers nooit op voorhand weten wat de pack precies gaat bevatten. Bovendien zitten de meest zeldzame spelers en items in de duurste packs zitten. Die packs kosten zodanig veel FIFA-punten dat spelers eigenlijk gedwongen worden om geld te betalen voor die packs. De packs zijn in feite dus niet meer dan lootboxes, iets waar veel games zich wel eens schuldig aan durven maken.

Voor de Kansspelautoriteit zijn lootboxes gelijk aan gokken. De kans om een zeldzame speler te krijgen via een pack werkt als een verslavend element om gamers te verleiden geld te besteden aan in-game aankopen. Want wie wil nu Messi of zelfs Pélé niet het team hebben?

Plooit EA deze keer wel?

De uitgever van de FIFA-games, EA, heeft zich tot nu altijd verzet tegen de eisen van de Kansspelautoriteit. Het verkopen van de packs zijn nu eenmaal een belangrijke bron van inkomsten voor de gamestudio. Jaarlijks zou EA er zo’n 1 miljard euro inkomsten uit puren. Zo’n lucratief businessmodel geef je als bedrijf niet graag op. EA heeft ook altijd beweerd dat gamers die onwetendheid over wat ze gaan krijgen juist leuk vinden.

De Nederlandse rechtbank wees het beroep van EA af, waardoor de Kansspelautoriteit het bedrijf een boete mag opleggen. De autoriteit laat er dan ook geen gras over groeien. Elke week dat EA het verkoop van packs niet stopzet, moet het een boete van 500.000 euro betalen. Er staat wel een maximumlimiet op een bedrag van 5 miljoen euro.

Verboden in België

België was het eerste Europese land waar lootboxes in games bij wet verboden worden op eis van de Belgische kansspelcommissie. Dat gebeurde al eind 2018. EA heeft zijn game dus wel moeten aanpassen om deze te mogen verkopen in België. Ook games als Battlefront, Overwatch en Counter Strike moesten dat al doen. Het valt daarom wel te verwachten dat de Kansspelautoriteit EA ook in Nederland op de knieën kan dwingen.

Het is natuurlijk goed dat gamers beschermd worden tegen onethische praktijken van game-uitgevers. Maar soms valt het verbod op lootboxers ook wel eens nadelig uit voor ons. Toen de mobiele Mario Kart-game vorig jaar lanceerde, was België één van de enige landen ter wereld waar de game niet verscheen. Dat kwam omdat de game ook een systeem van in-app aankopen had dat vergelijkbaar was met lootboxes, en dus verboden in ons land. De redactie van TechPulse baalde daar toen toch even van.

De Mario Kart Tour mocht niet langs België passeren. Afbeelding: Emerce

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business