Nieuws

Stardust-raket op biobrandstof wordt “Uber naar de ruimte”

Blushift Aerospace Stardust biobrandstof
BluShift Aerospace heeft zijn Stardust-raket, de eerste raket op een afgeleide van biobrandstof, met succes getest.

De lancering vond zondag plaats in de Amerikaanse staat Maine. “We willen de Uber naar de ruimte worden”, zegt uitvinder van de aangepaste brandstof Sascha Deri aan de BBC. Over de precieze ingrediënten van de brandstof wil de oprichter van bluShift Aerospace niets kwijt, maar “ze is volledig hernieuwbaar en kan via de landbouw geproduceerd worden. De brandstof kost minder per kilogram dan traditionele raketbrandstof en is 100 procent niet-toxisch en CO2-neutraal.” 

“Uber naar de ruimte” 

Deri en zijn team hebben zes jaar lang gewerkt aan de perfecte brandstofformule voor de modulaire hybridemotor, die ook uniek is. “SpaceX en ULA sturen enorme vrachttreinen naar de ruimte. Zij lanceren tonnen gewicht. Er bestaat nog geen dienst voor lichte vracht of personenvervoer, een ‘Uber naar de ruimte’, zo je wil.”  

Stardust is een kleine raket van ‘amper’ zes meter hoog en 250 kilogram zwaar. Net omdat ze relatief goedkoop is en geen high-techinfrastructuur nodig heeft, wordt de raket toegankelijker voor gewone burgers. Studenten, onderzoekers en bedrijven zullen eenvoudiger experimenten kunnen uitvoeren, maakt bluShift Aerospace zich sterk. De eerste raket had een experiment van een middelbare school en nitinol (een experimenteel metaal van Kellogg Research Labs) aan boord. 

“Efficiëntere raketten” 

Volgens oprichter Joe Kellogg is nitinol het ideale metaal om ongewenste vibraties bij raketten weg te nemen. “We willen op lange termijn hele raketten uit nitinol bouwen en onze bijdrage leveren aan de grote missies naar de maan en Mars. De raketten worden lichter en energie-efficiënt”, weet hij. 

Stardust is nog maar een eerste stap in kleinschalig, flexibel vervoer naar de ruimte. De raket ging zondag maar 1.600 meter hoog, alvorens weer te landen via een parachute. Een latere versie, de Red Dwarf, moet in een polaire baan om de aarde komen. Bij een polaire baan is het contact met het vaste land groter. De Amerikaanse staat Maine is geografisch uiterst geschikt voor de lancering van satellieten. 

Lees ook: SpaceX lanceert recordaantal satellieten in baan om de aarde

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business