Agoria ziet IT-sector groeien met 3 procent

 

De activiteit van in België gevestigde IT-bedrijven groeit dit jaar met 3 procent. Dat voorspelt Agoria, de federatie van de technologische industrie. Dit zou resulteren in 2.000 extra banen. Voor vorig jaar stelde de IT-federatie een activiteitsstijging van 2 procent en een toename van 1.000 jobs vast.

2005 lijkt het jaar van de kentering: voor het eerst sinds 2001, het absolute hoogtepunt van de internethype, steeg de werkgelegenheid in de Belgische IT-sector. Met in totaal 101.000 werknemers – 1.000 meer dan het jaar voordien – vertegenwoordigt de sector ondertussen 2,4 procent van alle Belgische werknemers. De 2 procent groei in 2005 is het gevolg van een stijging van 3 procent in informatica en 1 procent in telecommunicatie.

De voorbije tien jaar stond de IT-sector in voor ongeveer een zesde van de groei van de Belgische economie. Vorig jaar vertegenwoordigde ze 4,25 procent van het Bruto Binnenlands Product. Het Belgische bedrijfsleven investeert 1.750 euro per inwoner in IT. Dit loopt gelijk met het West-Europese gemiddelde, maar is een stuk minder dan de 2.216 euro per inwoner in de Scandinavische landen.

Volgens Agoria houdt de groei in de sector ook dit jaar aan: de federatie verwacht 2.000 extra jobs en een activiteitsstijging van 3 procent. Daarbij zou vooral informatica het, met 5 procent, opnieuw beter doen. De toename in telecommunicatie blijft hangen op 1 procent.

Patrick Slaets van Agoria voegt eraan toe dat de inhoud van het informaticaberoep grondig aan het wijzigen is. “Het wordt steeds belangrijker dat een IT’er ook weet hoe de sector evolueert en wat de klant precies nodig heeft”, stelt Slaets, die dit voor een pas afgestudeerde informaticus geen evidentie noemt. Ook zou het verzoenen van het menselijke aspect met de techniek meer aan belang winnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business