Nieuws

Europese lancering Vista mogelijk uitgesteld

 

Microsoft heeft laten weten dat het nieuwe Windows Vista besturingssysteem wellicht later op de Europese markt komt dan aangekondigd. Eisen van de Europese Commissie kunnen voor vertraging zorgen. De Commissie reageert als door een bij gestoken en noemt het “misleidend te impliceren dat de Commissie de oorzaak zou kunnen zijn van vertragingen in de lancering van Vista in Europa.”

In een verklaring laat Microsoft weten concrete voorstellen te hebben ingediend bij de Europese Commissie, als reactie op eerder geuite zorgen van de Commissie over Windows Vista.

Microsoft werd in 2004 door de Commissie veroordeeld omdat het bedrijf zijn monopoliepositie op de Europese markt zou hebben misbruikt. Microsoft deed dit door allerlei applicaties te bundelen met Windows XP, en tegelijkertijd andere fabrikanten onvoldoende informatie te bieden over hoe hun concurrerende applicaties optimaal onder Windows kunnen werken.

Microsoft moest onder meer een boete betalen en een editie uitbrengen zonder Windows Media Speler. Deze zogenaamde N-editie had uiteindelijk vooral een symbolische waarde, aangezien nagenoeg geen enkele verkoper hem aanbiedt.

In februari zei Microsoft niet te weten of er ook een N-editie van Vista moet worden uitgebracht. “In principe geldt deze verplichting alleen voor Windows XP. Maar we houden uiteraard rekening met de kans dat we ook verplicht worden om van Windows Vista N-versies uit te brengen”, zegt Microsoft-woordvoerder Frank De Graeve.

In de nieuwe verklaring claimt Microsoft sindsdien niet veel wijzer te zijn geworden over de wensen van de Commissie: “Pas als we de reactie van de Commissie hebben ontvangen, zullen we weten of de Commissie nog veranderingen in het productontwerp wil zien, die voor een vertraging in Europa zullen zorgen.”

De Commissie houdt er duidelijk een ander perspectief op na. “Het is niet aan de Commissie om Microsoft het groene licht te geven voordat Vista op de markt is. Het is aan Microsoft om haar verantwoordelijkheid als bijna-monopolist te nemen en ervoor te zorgen dat ze aan alle regels van de EU voldoet”, aldus een woordvoerder.

Hij voegde daaraan toe dat Microsoft pas vorige week met een reactie kwam op de door de Commissie geuite zorgen. Daarmee geeft hij precies het probleem aan: de Commissie heeft gelijk in haar stelling dat Microsoft gewoon aan de regels moet voldoen. Maar tegelijkertijd heeft de Commissie zelf de discussie over Vista geopend voordat het besturingssysteem op de markt is.

Vista, dat Windows XP moet opvolgen, heeft al meerdere vertragingen opgelopen. Volgens de laatste planning – die in Europa nu dus op losse schroeven staat – komt Vista in november beschikbaar voor grote zakelijke klanten. In januari 2007 volgt de algemene release.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business