Europees IPv6-plan "niet voldoende"

De Europese Unie organiseert vrijdag een studiedag rond IPv6. Eerder deze week werd een doelstelling bekendgemaakt: een kwart van de Europese computers op IPv6 tegen 2010. Lofwaardig maar niet genoeg, zegt Jan Torreele van Belnet. De grote ISP’s in ons land zijn ondertussen nog lang niet klaar om IPv6 te bieden.

“Elk initiatief om het gebruik van IPv6 te bevorderen, is een goede zaak”, zegt Jan Torreele, technisch directeur van Belnet. Dat is de internetprovider van Belgische onderzoeksinstellingen in overheidsdiensten. Belnet experimenteert al met IPv6 sinds 1998 en biedt het aan sinds 2003. “Om die doelstelling van 25 procent te halen, zal meer nodig zijn dan een event organiseren of awareness creëren.”

Volgens Torreele gaat de evolutie naar IPv6 niet snel genoeg. Integendeel, het gaat zelfs de verkeerde kant uit: “We zien dat het IPv6-verkeersvolume nauwelijks stijgt, terwijl het IPv4-verkeer nog steeds groeit. Alle initiatieven zijn welkom. Maar er is veel meer nodig.”

Het belangrijkste probleem, zegt Torreele, is dat er noch voor ISP’s, noch voor gebruikers, noch voor de grote websites een goede motivering is om IPv6 te gebruiken. Het tekort aan IPv4 adressen zal zich namelijk pas tussen 2010 en 2012 laten voelen, aldus Torreele.

Ondertussen is er een kip-of-ei probleem. Torreele wijst erop dat de belangrijke netwerksites, zoals die van Google, nog niet bereikbaar zijn via IPv6. “In het IPv6-universum is er niet veel te vinden”, zegt Torreele. Dus zijn er geen gebruikers, en als er geen gebruikers zijn, is er geen motivering voor Google en de anderen om IPv6 te bieden”.

Een ander probleem is dat nog heel veel gebruikers oude besturingssystemen gebruiken. Linux en Vista kunnen goed om met IPv6 en kunnen vlot IPv6 en IPv4 tegelijk gebruiken. Maar met oudere Windows versies is dat niet zo gemakkelijk.

Bovendien moeten de commerciële ISP’s beginnen met het aanbieden van IPv6-aansluitingen, zegt Torreele. Vandaag bieden de grote ISP’s zo’n optie niet. Al kan een (technisch onderlegd) gebruiker het netwerk van zijn ISP wel omzeilen en een “tunnel” naar IPv6 gebruiken.

Dual stack

Belnet is aangesloten op het Europese onderzoeksnetwerk Géant 2. Dat netwerk is, net als Belnet zelf, uitgevoerd als ‘dual stack’-netwerk, zegt Torreele. Dat wil zeggen dat IPv4- en IPv6-netwerkverkeer tegelijk en door elkaar mogelijk is. Alle netwerkapparatuur kan zowel met IPv4 als met IPv6 netwerkpakketten om. Volgens Torreele is dat de beste manier om de overgang van IPv4 naar IPv6 te maken: ISP’s moeten beide soorten verkeer toelaten. De meeste netwerkapparatuur laat dat vandaag al toe.

Op een ‘dual stack’-netwerk zou een pc zowel via IPv4 als IPv6 een connectie kunnen maken met een server. In principe zou dat eerst via IPv6 worden geprobeerd, en als dat niet lukt zou teruggevallen worden op IPV4.

Maar de Belgische ISP’s bieden dat nog niet, en hebben blijkbaar ook weinig plannen in die richting.
 

Bij Belgacom is momenteel geen IPv6 te krijgen. “Daar de invoering van IPv6 toch een kostenplaatje heeft, is er op dit ogenblik weinig vraag vanuit de commerciële hoek en heeft men eerder de neiging om zolang IPv4-adressen voorradig zijn, dit wat achteruit te schuiven”, aldus Belgacom woordvoerder Jan Margot. Belgacom wil wel bedrijven vanaf volgend jaar toelaten om IPv6 op zijn netwerk te testen. Maar een commercieel aanbod ligt nog niet in het verschiet.

Een vergelijkbare reactie bij Telenet. De kabeloperator zegt dat pas de volgende versie van zijn kabeltechnologie, Docsis 3.0, het technisch mogelijk zal maken. “In de loop van 2009 zal Telenet technisch klaar zijn om IPv6-aansluitingen aan te bieden”, aldus een Telenet-woordvoerder in een e-mail aan de redactie. Maar Telenet kon ons niet vertellen wanneer en hoe dat dan commercieel zal worden aangeboden.

Ook bij BT zijn er geen onmiddellijke plannen om IPv6 aan te bieden aan bedrijven. Op zijn op MPLS-technologie gebaseerd netwerk voor bedrijven, zal pas vanaf 2010 of 2011 IPv6 mogelijk zijn, vertelt BT ons.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business