Nieuws

Minilaptops zijn in opmars

Tegen het einde van dit jaar zullen er 5,2 miljoen minilaptops worden verkocht, voorspelt studiebureau Gartner. Volgend jaar worden dat er 8 miljoen, en tegen 2012 zouden het er 50 miljoen per jaar kunnen zijn.

Laaggeprijsde laptops van klein formaat en met beperkte mogelijkheden, doken het eerst op in de onderwijswereld, met apparaten als de Intel Classmate. Maar sinds eind 2007 is dit formaat ook bij andere doelgroepen aan populariteit aan het winnen. Asus brak de markt open met zijn ondertussen druk geïmiteerde Eee, en Intel lanceerde de energiezuinige Atom-processor.

Gartner noemt deze categorie "mini-notebooks" en doelt daarmee op apparaten met een scherm tussen 5 en 10 inch en met een volledig besturingssysteem zoals Windows XP of Linux.

Volgens Gartner spreken de minilaptops zowel nieuwe gebruikers aan, als ervaren gebruikers die een tweede of derde apparaat kopen. In de toekomst zullen zo’n 70% van de toestellen verkocht worden aan consumenten, aldus Gartner.

Gartner verwacht niet dat het succes van de minilaptops dit jaar of volgend jaar een zware negatieve impact zal hebben op de verkoop van gewone laptops. Het verschil in functionaliteit en snelheid zou daarvoor te groot zijn. Maar vanaf 2010 zouden ze aan de onderkant van de laptopmarkt beginnen knabbelen, en vanaf 2011 zouden ze ook de bedrijfsmarkt kunnen aanspreken.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business