Mobistar doet het beter dan verwacht. Uit de kwartaalcijfers van de telecomoperator blijkt dat de geconsolideerde omzet jaar op jaar met 1,3 procent is gestegen tot 1.139,3 miljoen euro. De ARPU, de gemiddelde inkomsten per klant, is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gezakt van 35,60 euro per maand tot 32,83 euro. “De resultaten […]


Mobistar doet het beter dan verwacht. Uit de kwartaalcijfers van de telecomoperator blijkt dat de geconsolideerde omzet jaar op jaar met 1,3 procent is gestegen tot 1.139,3 miljoen euro. De ARPU, de gemiddelde inkomsten per klant, is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gezakt van 35,60 euro per maand tot 32,83 euro.

“De resultaten van Mobistar zijn buitengewoon goed in het derde kwartaal,” bevestigt Thijs Berkelder, telecomspecialist bij Petercam, “Zeker gezien de druk van de regelgever rond roaming- en terminatietarieven.” Dat laatste haalt Mobistar eveneens aan in de resultaten. Zo zou de geconsolideerde omzet 81,5 miljoen euro hoger kunnen liggen, net als de ARPU die door de regelgeving 2,40 euro lager ligt dan normaal.

Meer klanten, minder nettowinst
Het aantal klanten is in een jaar tijd gestegen met tien procent tot 3.752.491 actieve klanten eind september 2008. Zelf geeft Mobistar aan dat er een toename is van de verbruikte data en belminuten. Toch daalt de EBITDA met 0,1 procent tot 450,7 miljoen euro. Dat is het resultaat zonder belastingen, intresten, waardevermindering en afschriften. De geconsolideerde nettowinst zakt met 2,9 procent tot 215,5 miljoen euro.


“Dat is logisch als de regelgever een zware druk op een deel van de tarieven zet. Als je dat corrigeert, dan laat het bedrijf wel degelijk een behoorlijk sterke winstverbetering zien”, aldus Berkelder. “Dit is een volwassen bedrijf. Het gaat nu vooral over hoeveel druk er ontstaat op spraaktelefonie.”

Geen iPhone-cijfers
De exclusieve verdeling van de iPhone levert voor Mobistar naar eigen zeggen een positieve bijdrage aan de omzet en het toenemend dataverbruik. Wie gehoopt had op verkoopscijfers van het toestel, komt van een kale reis terug. Het bedrijf geeft geen informatie over het aantal verkochte toestellen in België.

Crisis nog niet voelbaar
Van de huidige financiële crisis is volgens Berkelder momenteel nog niet veel te merken in de telecomsector. Wel ligt er een grotere druk op de verkoop van mobiele toestellen, maar dat heeft weinig impact op de resultaten. “Een mobiele operator verdient bijna niets aan mobieltjes”, aldus de financieel analist.

Voor het totaal van 2008 bevestigt Mobistar zijn vooruitzichten. Het bedrijf verwacht een omzetdaling van 0 tot 2 procent en een EBITDA-marge van minstens veertig procent met een investeringsniveau van tien procent uit de omzet uit telefonie. Voor het nettoresultaat per aandeel verwacht het bedrijf een daling van twee tot vier procent tegen eind december 2008.