Nieuws

EU wil dat providers mensenrechtencode tekenen

Een groep Europarlementariërs heeft de Europese internet- en telecombedrijven dinsdag opgeroepen om de mensenrechtencode van Google, Yahoo en Microsoft mee te ondertekenen.

"Privacybescherming in autoritaire staten is een zaak van leven en dood", verklaart het Nederlandse EU-parlementslid Jules Maaten. Samen met zeven collega’s uit verschillende fracties heeft hij brieven gestuurd naar de directeuren van onder meer France Telecom, Telecom Italia, KPN, Skype, Telefonica, BT, Nokia, Ericsson, Eutelsat en Vodafone.

Persoonlijke data
De vrijwillige mensenrechtencode is vorige maand gepresenteerd door Google, Yahoo en Microsoft. De code beschrijft hoe de bedrijven moeten handelen in landen waar censuur heerst en de mensenrechten met voeten worden getreden.

De drie giganten hebben afgesproken dat ze zo min mogelijk persoonlijke data over internetters delen met autoritaire regimes. Ze kijken eerst naar de mogelijke consequenties voor de mensenrechten, voordat ze nieuwe handel drijven in een autoritaire staat. Bovendien beloven ze de vrijheid van meningsuiting te respecteren en te beschermen. Een onafhankelijke partij houdt dat in de gaten.

Onschuldige software
"Het Europese bedrijfsleven mag niet achterblijven op het gebied van de bescherming van mensenrechten", vindt Maaten, "Ze worden met dezelfde ethische vraagstukken geconfronteerd als hun Amerikaanse concurrenten, wanneer zij actief zijn in autoritaire staten zoals China, Tunesië en Cuba. Onschuldige Europese software kan in autoritaire staten gebruikt worden voor onderdrukking en vervolging."

Europese wetten
Maaten vindt dat er, naast een praktijk van zelfregulering, een wetgeving moet komen om mensenrechten online te beschermen. In juli presenteerde hij met zijn zeven collega’s een voorstel voor een vergaande EU-wet die censuur bestrijdt en dissidenten beschermt: de Europese ‘Global Online Freedom Act’ (GOFA).

Het wetsvoorstel voorkomt dat Europese internetbedrijven die werkzaam zijn in autoritaire staten persoonlijke informatie over internetgebruikers moeten doorbriefen aan regeringen. Het voorstel verplicht bedrijven om hun servers in westerse landen te plaatsen. Ook moet internetcensuur als een internationale handelsbarrière worden behandeld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business