Nieuws

Javapolis wordt Devoxx

 

Toen de Javapolis-organisatoren vorig jaar noodgedwongen de naam van hun Java-conferentie veranderden in Devoxx, vreesden wellicht heel wat waarnemers voor de gevolgen. Maar die vrees was ongegrond: de Belgische versie van JavaOne bleek populairder dan ooit. Hieronder vindt u een overzicht van het nieuws en een sfeerverslag.

3200 bezoekers vonden hun weg naar het Antwerpse bioscoopcomplex Metropolis, dat één week lang ook het kloppend hart van de Java-gemeenschap werd. De combinatie van keynotes, break out-sessies tijdens de Conference Days en de vele interactieve bijeenkomsten tijdens de eerste University Days slaat nog steeds aan. Al merkte organisator Stephan Janssen wel een polarisatie: "Ofwel gaan ze naar het voorafgaande programma ofwel naar de conventie zelf. Het zal wel een teken van de crisis zijn dat mensen moeten kiezen voor één van de twee."

Onder de 3200 bezoekers waren 400 studenten met een gratis toegangsticket, maar ook jonge professionals die het jaar voordien nog als student aanwezig waren. Het open source-businessmodel – eerst gratis weggeven om nadien omzet te oogsten – werpt dus ook hier vruchten af. Deze editie telde 160 sprekers, 40 voorzitters van gebruikersgroepen en 40 sponsors. Devoxx bleef zijn reputatie als Europese tegenhanger van JavaOne trouw: er kwamen deelnemers uit alle Europese landen. Maar ook uit andere hoeken van de wereld, zoals Nieuw-Zeeland, Australië en Brazilië, kwamen bezoekers opdagen voor wie Devoxx stukken goedkoper blijkt en inhoudelijk even interessant.

Op de conferentiedagen was een hoofdrol weggelegd voor twee concurrerende ‘rich client’-platforms: Flex van Adobe en het net voordien gelanceerde JavaFX 1.0. Beide omgevingen hebben hetzelfde doel voor ogen: de interactie tussen developer en designer verhogen, zodat de rol van de designer niet beperkt blijft tot het opsmeren van een interface op één bepaald moment in het ontwikkeltraject. Maar de accenten liggen uiteraard totaal verschillend. Adobe benadrukt het tweerichtingsverkeer tussen Flex en de door designers standaard gebruikte pakketten zoals Illustrator en Photoshop. Sun speelt dan weer met de ‘run anywhere’ gedachte waar Java groot mee is geworden, en ziet een grote rol weggelegd voor JavaFX in de wereld van smartphones en andere mobiele toestellen en zelfs tv’s. De continuïteit speelt daarbij een grote rol. Niet toevallig zorgde dat voor één van de ‘wow’-momenten: toen een mediaplayer uit de browser naar de desktop werd gesleept en zo eigenlijk de installatieprocedure al was voltooid, zonder dat de mediaplayer ook maar even stopte met spelen.

 

Een andere blikvanger was de presentatie rond Java SE7. Mark Reinhold, chief engineer voor Java 7 SE bij Sun Microsystems, benadrukte het steeds groeiende belang van modulariteit bij deze nieuwste release van de standaardeditie: "Waarom we modulariteit belangrijk moeten vinden? Gewoonweg omdat Java en de JDK (Java Development Kit, nvdr.) zo groot geworden zijn. JDK is intussen ook uitgegroeid tot een vrij amorf geheel, waardoor vaak bij het ontwikkelen veel onnodige classes werden meegeladen, wat dan weer leidde tot onnodig lange opstarttijden. Met een meer modulaire aanpak zou dat euvel in de toekomst veel meer beperkt blijven. Reinhold sprak ook de hoop uit dat die modulaire aanpak zal leiden tot het verwijderen van code uit de volgende release. Maar tegelijk waarschuwde hij voor de omvang van die taak. Mede daarom zal de definitieve versie van Java 7 ten vroegste in het voorjaar van 2010 verschijnen. 

RFID
Nog een nieuwtje op Devoxx 2008: alle bezoekersbadges waren uitgerust met een RFID-tag. Die tags communiceerden met antennes in de gangen van de verschillende zalen, waarmee het komen en gaan in de verschillende sessies kon worden geregistreerd. Dat moet de organisatoren een zicht bieden op bezoekersgedrag, iets wat met de traditionele feedbackformulieren niet wordt bereikt, al was het maar omdat die vaak toch oningevuld blijven. Welke inzichten daaruit voortgevloeid zijn, is vooralsnog niet bekend. Misschien een onderwerp voor een sessie tijdens de editie van 2009, want het softwareplatform was uiteraard Java-based.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business