Nieuws

Boeken top 10 voor 2008

 

2008 was een goed jaar, wat de boekenoogst betreft toch. Een mooie verzameling inzichten over diverse onderwerpen passeerde in ons magazine de revue. Wij selecteerden de tien opmerkelijkste titels voor ons persoonlijk jaaroverzicht, misschien een goede inspiratie voor een laat nieuwjaarscadeau.

1. De aangenaamste gedachte
Zou het niet geweldig zijn: amper vier uur per week werken en toch een rijk leven leiden? Dat is het idee achter Een werkweek van 4 uur, een boek dat in de VS tot een hype is uitgegroeid. Auteur Timothy Ferriss runt zijn eigen multinational, maar is meestal op stap: skiën in de Andes, duiken in Panama of tangodansen in Argentinië. Door ‘personal outsourcing’ – en zuinig gebruik van e-mail en andere vormen van informatie – komt daar heel wat tijd voor vrij.

Het boek van Ferriss gaat vooral over doordacht time management. Zo kan, volgens hem, iedereen zijn persoonlijke productiviteit met 100 tot 500% opkrikken. Bijvoorbeeld door oordeelkundig gebruik van de wet van de 80/20-regel. Een regel die Ferriss aan den lijve ondervond. Van de meer dan 120 klanten van zijn eigen onderneming bleken er welgeteld 5 goed voor 95% van de inkomsten.

Het boek biedt een antwoord op enkele pijnpunten in het hedendaagse zakenleven. Er wordt inderdaad nog te weinig gedelegeerd, de communicatie kan vaak beter en de productiviteit soms nog hoger. Maar of we uiteindelijk kunnen terugvallen op een werkweek van vier uur valt sterk te betwijfelen.

Een werkweek van 4 uur – Leid een rijk leven zonder veel te doen, Timothy Ferriss, Forum Amsterdam, 2007, 315 pagina’s, ISBN: 978-90-225-4795-3, € 19,95. 
 

2. Het controversieelste Mac-boek
Voor de meeste Apple-fanaten klinkt het als heiligschennis, maar Dwight Silvermann heeft er toch een boek van ruim 200 pagina’s over volgeschreven: het is perfect mogelijk om Windows te draaien op een Mac. Wie zou dat in hemelsnaam willen, vraagt u zich misschien af? Volgens de auteur kan dat een typische Windowsgebruiker zijn die aangetrokken is door het verbluffende design van de Mac-producten. Of net een traditionele Mac-gebruiker die professioneel met een pc moet werken, of een gamer die zijn gading niet vindt op MacOS.

Naast controversieel is dit boek vooral zeer pragmatisch. Wat is de beste installatieprocedure? Hoe ga ik als gebruiker van Windows om met sommige zaken? Dat soort vragen wordt beantwoord voor deze marginale groep van Mac-gebruikers.

Dwight Silverman, Running Windows on Your Mac, Set up and use Microsoft Windows on your Mac, 240 pagina’s, Uitgeverij Peachpit Press, ISBN 978 0 321 53506 1, € 31,63.

 

3. De meest tot de verbeelding sprekende geschiedenis
De computer aan boord van de Apollo 11, die drie mensen naar de maan bracht, had minder rekenkracht in huis dan de gemiddelde zakrekenmachine van nu. Dat is het uitgangspunt van dit tot de verbeelding sprekende boek over de band tussen computertechnologie en ruimtevaart.

Zonder die computertechnologie zou het onmogelijk geweest zijn om mensen naar de maan te brengen. Maar tegenstanders van bemande ruimtevluchten menen dat onbemande vluchten een stuk makkelijker en veiliger zijn. De computer is zowel de grootste hulp als het grootste obstakel om mensen in de ruimte te krijgen. Tijdens de eerste bemande reis naar de maan nam Neil Armstrong bijvoorbeeld op het allerlaatste moment de controle van de digitale computer aan boord van de Apollo over. Anders zouden ze in een kraterachtig gebied gecrasht zijn.

Auteur David Mindell wou een deel van de geschiedenis van de computertechnologie levend maken aan de hand van een bijzonder voorbeeld. Hij is in zijn missie geslaagd.

David A. Mindell, Digital Apollo, Human and Machine in Spaceflight, 360 pagina’s, Uitgeverij MIT Press, ISBN 978 0 262 13497 2, € 37,95.

4. De meest herkenbare formule
Dummies-boeken bieden verschillende voordelen: ze zijn herkenbaar, meestal erg leesbaar, staan vol met praktische tips en kunnen doorgaans in willekeurige volgorde gelezen worden. Enkel dat laatste gaat minder op voor Webanalytics for Dummies. De auteurs raden beginners aan om dit boek van A tot Z door te nemen, wat door de vlot leesbare stijl absoluut geen straf is.

Het eerste deel van het boek maakt u vertrouwd met de inhoud en het vakjargon. Zo komt u onder andere te weten wat webanalytics precies inhoudt. In deel twee helpen de auteurs u om de juiste softwareoplossing te vinden. In het derde deel wordt dieper ingegaan op relevante en vooral irrelevante cijfers. In het vierde deel staat websiteoptimalisatie centraal. Deel vijf sluit het boek af met de traditionele mythen, vergissingen en valkuilen.

Pedro Sostro & Jennifer LeClaire, Web Analytics For Dummies, 384 pagina’s, Uitgeverij Wiley Publishing, ISBN 978 0 470 09824 0, € 20. 
 

5. De grondigste productbespreking
Met 846 pagina’s is deze turf over Microsoft Dynamics CRM meteen het dikste boek uit dit overzicht. En aangezien het volledige boek gewijd is aan dat ene product, kan het ook bijna niet anders dan de grondigste productbespreking zijn. Met een ruim overzicht van alle functies maar ook advies bij installatie, configuratie en onderhoud. Een onmisbaar hulpmiddel dus voor wie de software in gebruik heeft. Voor anderen misschien wel het meest overbodige drukwerk van het voorbije jaar.

Marc J. Wolenik & Damian Sinay, Microsoft Dynamics CRM Unleashed, Version 4.0, 846 pagina’s, Uitgeverij Sams, ISBN 978 0 672 32970 8, € 47,90.

 

6. Het meest verontrustende verhaal
Op 26 september 2002 veranderde de Canadese software-ingenieur Maher Arar de bestemming van zijn lijnvlucht in New York van Tunis naar Montreal. Hij werd opgepakt door de US Immigration & Naturalisation Service, omdat zijn naam op een lijst van verdachte personen voorkwam. Die was er per vergissing opgezet door de Royal Canadian Mounted Police. De autoriteiten vlogen hem naar Syrië, waar hij ruim een jaar in een isoleercel werd opgesloten en gefolterd, zonder enige vorm van proces. Toen bleek dat hij geen terrorist was, stuurde de Syrische overheid hem huiswaarts.

In het essay dat Christopher Soghoian heeft bijgedragen aan dit werk, staat het falen van de No Fly List centraal. Hij merkt op dat de lijst niet het enige probleem is van het Airport Transportation System in de VS. Bovendien doet hij uit de doeken hoe ‘relatief’ gemakkelijk het is voor terroristen om fraude te plegen met de print-at-home boarding pass. Ook de andere essays wijzen op het belang van een interdisciplinaire en holistische benadering van identiteitsmanagement.

Elisabeth de Leeuw, Simone Fischer-Hübner, Jimmy Tseng & John Borking (editors), Policies and Research in Identity Management, 160 pagina’s, Uitgeverij IFIP (International Federation for Information Processing) & Springer, ISBN 978 0 387 77955 9, € 98.
 

7. De meest maatschappijkritische noot
Meer dan drie dozijn landen in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika censureren in meer of mindere mate het internet. De meest rigoureuze vormen worden toegepast in China, Saoedi-Arabië en Iran. Censuur lijkt typisch iets voor totalitaire regimes, maar ook regimes die niet als dusdanig bekend staan, zoals de VS, Canada en een aantal Europese landen, censureren het internet. In een aantal Europese landen grijpt de overheid in bij websites met kinderporno. De Franse en Duitse regering blokkeren sites met nazipropaganda en negationistische websites. Voor zover websites niet om politieke redenen geblokkeerd worden, heeft internetcensuur vooral te maken met seksuele of religieuze content.

Een en ander werd in maart bekendgemaakt door het OpenNet Initiative (ONI), en nadien in dit boek verwerkt. De meest recente trend blijkt internetcensuur op grond van economische motieven. Skype wordt geblokkeerd in Myanmar en de Verenigde Arabische Emiraten met als doel de staatsmonopolist op het vlak van telecommunicatie te beschermen. De grote verdienste van het ONI is dat het censuur op academische gronden onderzoekt en registreert. Dit boek is een absolute must voor iedereen die ook maar enigszins begaan is met de vrijheid van meningsuiting.

Ronald Deibert, John Palfrey, Rafal Rohozinski & Jonathan Zittrain, Access Denied, The Practice and Policy of Global Internet Filtering, 320 pagina’s, Uitgeverij MIT Press, ISBN 978 0 262 54196 1, € 17,50.

 

8. Het barmhartigste werk
Het uitgangspunt van dit boek is dat de moderne CEO niet zonder liefdadigheid kan. Hij zal in de buidel moeten tasten om duidelijk te maken dat het hem menens is met het maatschappelijk belang. Maar de moderne aandeelhouder neemt hem dat niet eens kwalijk. Wel integendeel, die juicht het toe dat de topleider zijn menselijk gelaat toont. In The Business of Changing the World brengen de samenstellers twintig voorbeelden samen van bedrijfsleiders die wetens en willens ‘teruggeven’ aan de maatschappij.

Niet alle, maar toch een voldoende groot aantal van de voorbeelden in dit boek komt uit de ICT-sector. Onder meer de topleiders van Dell, Intel, Cisco en NEC passeren de revue. Het is indrukwekkend op wat voor een intelligente manier bijvoorbeeld de relatief jonge Michael Dell samen met zijn kompaan Kevin Rollins via hun respectievelijke stichtingen al tientallen miljoenen hebben weggeschonken. En dat gaat heus niet vanzelf. Het is de intelligente, weldoordachte, menselijke en milieuvriendelijke manier van ‘geven’ die indruk maakt. Een boek met voorbeelden die tot voorbeeld strekken.

Marc Benioff & Carlye Adler, The Business of Changing the World, Twenty Great Leaders on Strategic Corporate Philanthropy, 300 pagina’s, Uitgeverij McGraw Hill, ISBN 978 0 07 148151 9, € 19,90.
 

9. De beroemdste boswachter
Er zijn – zeker in de beveiligingssector – voldoende voorbeelden van stropers die boswachters zijn geworden. En dus daarna met verstand van zaken problemen zoals identiteitsfraude kunnen aanpakken. Dat die boswachters een boek over hun ervaringen schrijven, is ook niet zo opmerkelijk. Maar het is wel opvallend als over die gewezen stropers een film wordt gemaakt.

Dat is het geval voor Frank Abagnale, auteur van Stealing your Life: zijn fratsen als oplichter werden verfilmd door Steven Spielberg in de film Catch me if you can, waarin wordt verteld hoe hij diverse identiteiten aannam om op vijf jaar tijd ruim twee miljoen dollar te verduisteren.
Maar niet alleen zijn eigen leven maakt dit boek de moeite waard. Het beschrijft ook enkele schrijnende voorbeelden van identiteitsdiefstal. In Chicago, bijvoorbeeld, kwam een vrouw in de problemen omdat bijna veertig illegale immigranten met haar naam en socialezekerheidsnummer aan de slag waren. Dergelijke problemen, maar ook bruikbare oplossingen komen in dit boek aan bod. Een heuse aanrader, en niet alleen voor cinefielen.

Frank Abagnale, Stealing your Life, The Ultimate Identity Theft Prevention Plan, Uitgeverij Broadway Books, ISBN 978 0 7679 2586 0, € 24,99.

 

10. Het meest provocerende boek
Er werden dit jaar ook werken geschreven over de gevolgen van het internet voor onze maatschappij. Here comes everybody van Clay Shirky, bijvoorbeeld, is veel genuanceerder dan het boek van Andrew Keen. En toch kiezen we voor De @-cultuur, omdat het zo heerlijk provocerend uit de hoek komt met de idee dat de internetcultuur waarin de amateur alle vrijheid krijgt, onze beschaving ondermijnt. Daarmee jaagde hij menig lezer de kast op, waaronder ook onze recensent. Maar de ervaring leert ons dat één provocerende uitspraak vaak meer tot denken aanzet dan vijf genuanceerde meesterwerken. Alleen al daarom verdient dit boek zijn plaats in het overzicht van de meest opmerkelijke boeken van 2008.

Andrew Keen, De @-cultuur, Hoe internet onze beschaving ondermijnt, 256 pagina’s, Uitgeverij J.M. Meulenhoff, ISBN 978 90 290 08119 1, € 19,90.
Clay Shirky, Here Comes Everybody, 328 pagina’s, 240 pagina’s, Uitgeverij Allen Lane, ISBN 978 0 713 99989 1, € 20,85.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business