Nieuws

Vooral grote bedrijven lusten Vista minder

 

Ruim 2,5 jaar na lancering is de weg voor Windows Vista in het zakenleven nog lang. Vooral de grote bedrijven laten Vista links liggen. Bij slechts 4% van de ondernemingen met meer dan 500 werknemers is Vista het belangrijkste OS. Dan doet Vista het een stuk beter bij de kleine kmo. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van ons zusterblad Smart Business Strategies.

Bijna tien jaar na lancering is Windows XP nog altijd met ruime voorsprong het belangrijkste besturingssysteem op de pc’s van Belgische bedrijven, gemiddeld bij drie op vier bedrijven. Bij kleine ondernemingen is dat minder: bij twee op drie. Kmo’s maakten al sneller (18%) de overstap naar Vista, maar kunnen hun pc-park dan ook sneller vernieuwen dan grote bedrijven die tot nog toe amper de Vista-kaart hebben getrokken.

Een en ander blijkt uit onderzoek van ons zusterblad Smart Business Strategies naar aanleiding van het ICT-jaarboek dat binnenkort verschijnt. Het onderzoek, uitgevoerd door InSites Consulting, behandelt de belangrijkste IT-infrastructuur van Belgische bedrijven, waaronder dus ook software en besturingssystemen.

Wow
Ruim 2,5 jaar geleden zette Microsoft met de slogan The ‘Wow’ starts now zijn nieuwe besturingssysteem in de markt. Maar al snel maakte het enthousiasme van de eerste dagen plaats voor kritiek. De ‘Wow’ veranderde in een diepe zucht, en soms zelfs in een oorverdovende klaagzang. Volgens sommigen gaat Vista de weg op van Windows Millennium, zowat de minst succesvolle Windows-versie uit de geschiedenis. Een besturingssysteem dat vandaag haast niet meer opduikt in het bedrijfsleven, zo blijkt uit de cijfers. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Windows 98 dat blijkbaar wel nog op een hardnekkige schare gebruikers kan rekenen.

Na XP en Vista staat Macintosh van Apple op de derde plaats. Al gaat de meeste aandacht naar de achterstand van Vista op XP. Die achterstand doet bovendien vermoeden dat veel bedrijven de uitrol van Vista wel eens zouden kunnen uitstellen en meteen de overstap naar Windows 7 maken, dat binnenkort officieel uitkomt. Velen zullen vermoedelijk ook nog de eerste SP1 afwachten, waardoor veel bedrijven nog een hele tijd aan XP zullen vasthouden. Terwijl sinds midden april de officiële ondersteuning van XP werd stopgezet. Tot midden 2014 dicht Microsoft voor dat besturingssysteem wel nog de nodige beveiligingslekken.
 

 

 

 

Microsoft relativeert het verschil tussen de kmo’s en de grote bedrijven. “Als een bedrijf een migratie naar Vista is begonnen of zelfs al een eind onderweg is in een migratie naar Vista, blijft het meeste gebruikte OS toch XP”, merkt woordvoerder Edward Claessens op. De trage adoptie van Vista wordt ook toegeschreven aan de ‘verversingscyclus’ voor het pc-park, die langer duurt dan gewoonlijk: “De laatste grote refresh cycle dateert van 2003/2004 en duurt nu dus al twaalf maanden langer dan normaal”, aldus Jurgen van Duvel, Windows business group lead bij Microsoft.

Impliciet geeft Van Duvel wel toe dat Vista grotendeels genegeerd zal worden, want hij ziet in die nieuwe refresh cycle vooral een driver voor de snelle adoptie van Windows 7, en niet voor een definitieve doorbraak van Windows Vista. “Eén ding valt op rond Windows 7: de onverdeeld positieve feedback van zowel klanten als partners”, zo verwoordt Van Duvel het. Microsoft verwacht dan ook een snelle ‘uptake’ van klanten die rechtstreeks migreren van Windows XP naar Windows 7. Maar het kan ook anders, wil hij toch nog kwijt, want “de compatibiliteit van Windows Vista en Windows 7 zal zowel op software- als op hardwarevlak zeer hoog zijn.”  

SaaS trappelt ter plaatse
Opmerkelijk is dat er geen verschil is naargelang de grootte van het bedrijf. In verhouding maken dus kleine bedrijven en multinationals evenveel gebruik van Software-as-a-Service. Ongeveer een even groot aandeel geeft aan dat ze binnen twaalf maanden waarschijnlijk (verder) gaan investeren in SaaS. Maar bijna niemand is er zeker van.  

BI nog lang geen commodity
En ook business intelligence (BI) is lang niet zo ingeburgerd als de leveranciers mogen denken of beweren. Amper 34% van de bevraagde IT-managers geeft aan over BI-software te beschikken, en nog opvallender: nauwelijks 11% meent dat het komende jaar (verder) in BI zal worden geïnvesteerd. Ondanks de grote consolidatiegolf kunnen we dus nog lang niet spreken van BI als commodity. Ook valt op dat de combinatie SAP/Business Objects niet alleen over het grootste marktaandeel beschikt bij de bedrijven die een BI-pakket gebruiken (met 34 %), maar ook dat zij het favoriete pakket zijn wanneer bedrijven overwegen om van softwareleverancier te veranderen. Vorig jaar stond Microsoft nog op de eerste plaats. Anderzijds stellen we vast dat Microsofts aandeel intussen gestegen is van 17% naar 24%, wat wellicht betekent dat een deel van de bedrijven die de intentie hadden om over te stappen, dat intussen ook hebben gedaan. 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business