Nieuws

Microsoft verhoogt Europese prijzen Windows 7

Windows 7 zal in Europa een stuk duurder worden dan oorspronkelijk voorzien. De reden daarvoor is het afschaffen van de Europese versie zonder Internet Explorer 8.

Microsoft wou, om Europese straffen voor oneerlijke concurrentie te vermijden, in Europa een versie van Windows 7 verkopen zonder de browser Internet Explorer 8. Daardoor was er geen goedkopere upgrade mogelijk van Windows Vista naar Windows 7. Dus bood Microsoft het volledige pakket aan de prijs van een upgrade aan.

Nu Microsoft toch Internet Explorer 8 gaat meeleveren, kan het wel upgrades toelaten. En is er weer een prijsverschil mogelijk tussen een upgrade en een nieuwe installatie. De prijs van de niet-upgradeversies gaat daardoor omhoog. De meerprijs zal ergens tussen de 20 en 80 euro liggen.

Marketingtruc?
De prijsverhoging gaat in vanaf 1 september. Met andere woorden, er is nog steeds een korting voor impulsieve kopers. Het is niet duidelijk of deze marketingtechniek een bewuste zet is van Microsoft.

Vanaf 1 september zal een upgrade naar Home Premium 119,99 euro kosten, Professional 285 euro en Ultimate 299 euro. Upgrades kunnen enkel geïnstalleerd worden op een pc die nu al een eerdere versie van Windows heeft.

De prijzen voor een volledig nieuwe installatie zijn 199,99 euro voor Home Premium, 309 euro voor Professional en 319 euro voor Ultimate. Al is het nog maar de vraag of die laatste versie zijn geld waard zal zijn. Bij Windows Vista kreeg Ultimate felle tegenwind omdat de functionaliteiten de meerprijs niet verantwoordden.

Familiepak naar Nederland, niet naar België
Microsoft gaat ook in Europa een Family Pack aanbieden. Dat is een upgradelicentie die op maximaal drie pc’s in hetzelfde gezin gebruikt mag worden.

Het aanbod met de familielicenties was oorspronkelijk enkel voor de Verenigde Staten en Canada bedoeld, maar Microsoft brengt het nu ook naar bepaalde delen van Europa. Gebruikers uit Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Ierland, Zweden en Zwitserland mogen van het aanbod genieten.

België staat niet in de lijst met landen die de Family Packs krijgen. Het is niet duidelijk of het aanbod op termijn ook hier op de markt zal komen.


Update: In een reactie laat Microsoft weten dat het de definitieve prijzen pas in september bekendmaakt. Wel willen ze kwijt dat de prijzen in de buurt gaan liggen van die van Windows Vista. Dat wil zeggen dat Microsoft niet ver zal afwijken van de vernoemde bedragen in dit artikel.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business