Nieuws

'Belgacom in 2015 geen overheidsbedrijf meer'

"In 2015 zal Belgacom geen overheidsbedrijf meer zijn." Dat is de visie van minister Vincent Van Quickenborne. Al is het nog niet duidelijk hoe concreet dit plan is.

De minister deed deze uitspraak vanmiddag in een door Easynet georganiseerd videodebat met Forrester-analist Phil Sayer en Easynet-topman David Rowe. De bedoeling was om het digitaal plan van de minister te bespreken, evenals de evolutie van telecommunicatie.

De quote van Van Quickenborne kwam pas op het einde, nadat Sayer onder meer vertelde hoe het Britse telecomlandschap nu voordeel haalt uit moeilijke beslissingen in het verleden. Zo werd ex-overheidsbedrijf British Telecom (nu BT) al in 1984 voor iets meer dan de helft verkocht. De overige overheidsaandelen gingen in de jaren negentig van de hand.

Sayer zegt dat het moeite heeft gekost, maar dat Groot-Brittannië nu wel een competitieve markt heeft met een goedkopere en betere service. Ook is er volgens hem nu meer innovatie.

Geen telecomcrisis
Hoewel het debat niet echt uitpuilde van kritische vragen, wees David Rowe er wel op dat telecombedrijven niet uit zichzelf zullen veranderen. Crisis brengt verandering, maar veel (ex-overheids-)telecombedrijven hebben er nauwelijks nauwelijks last van. Ze teren volgens Rowe nog op wat de belastingbetaler heeft geïnvesteerd.

“Als de regulator de touwtjes niet blijft aantrekken, dan valt de innnovatie weg en gaan de prijzen omhoog”, aldus Rowe.

Binnenkort beter
Van Quickenborne begrijpt de boodschap. Hij verwijst onder meer naar de vierde gsm-licentie die hij wil veilen. “De tarieven zijn nog altijd te hoog”, klinkt het. “We hebben een duidelijke en open markt nodig.”

Hij klopt zich ook op de borst voor het nieuwe BIPT. Want de minister beseft dat België momenteel niet aantrekkelijk is voor buitenlandse (telecom)investeerders zolang de overheid zelf de helft van het grootste telecombedrijf in handen heeft.

Of die nieuwe regulator effectief strenger zal optreden en of Belgacom in 2015 wordt verkocht, zal nog moeten blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business