Nieuws

Gartner: groei pc-markt komt onder druk

 

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal de pc-verkoop van 2010 uitkomen op 352,4 miljoen stuks, ruim 14 procent meer dan in 2009.
 
De verwachtingen voor 2011 volgen dezelfde lijn. Gartner verwacht volgend jaar een verkoop van 409 miljoen pc’s, of bijna 16 procent meer dan dit jaar. Het onderzoeksbureau matigt daarmee zijn eerdere voorspelling van 18,1 procent. Dat de groei volgend jaar kleiner wordt dan verwacht, wijt Gartner voor een stuk ook de toenemende interesse voor tablets, de iPad op kop. Tegen 2014 zouden de tablets liefst 10 procent van de pc-markt inpalmen. Ook de smartphone vormt op de langere termijn een ernstige bedreiging voor de pc. Volgens Gartner blijft de interesse voor meer mobiliteit verder toenemen.
 
Nood aan innovatie
Gartner geeft ook aan dat de pc-industrie weinig echte innovatie vertoont. Ze blijft zich te veel richten op de verkoop van grote volumes tegen lage prijzen. Naarmate de pc-markt vertraagt, zullen het nochtans de innovatieve leveranciers zijn die de toekomst hebben. Maar dan nog stelt Gartner dat de pc zwaar zal moeten opboksen tegen nieuwe, echt innovatieve devices.
 
In de servermarkt noteerde Garnter in het derde kwartaal van 2010 een wereldwijde groei van goed 14 procent. In Europa ligt de groei een stuk lager: 10,4 procent. Wereldwijd leidt HP de servermarkt met een kwartaalomzet van bijna 4 miljard dollar uit de verkoop van 715.000 servers. HP heeft daarmee goed 32 procent van de markt in handen. De nummers twee en drie in de ranglijst zijn IBM en Dell.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business