Nieuws

Helft bedrijven verwijdert data niet op veilige manier

Onderzoek van Kroll Ontrack toont aan dat minder dan de helft van de bedrijven gebruik maakt van een vaste methode om vertrouwelijke gegevens te verwijderen van harde schijven en oude computers. Bedrijven die wel systematisch gegevens wissen, doen dat maar zelden op een veilige manier.

Kroll Ontrack is een specialist in data recovery en digitaal forensisch onderzoek. Het bedrijf voerde een wereldwijd onderzoek naar datavernietiging. Daaruit blijkt dat minder dan de helft van de bedrijven regelmatig gebruik maakt van een methode voor het wissen van vertrouwelijke gegevens op oude computers en harde schijven. Van de 49 procent van de bedrijven die wel systematisch data wist, verwijdert 85 procent de gegevens niet op veilige wijze. Hierdoor lopen die bedrijven het risico dat confidentiële gegevens in de openbaarheid terechtkomen.

Echt verwijderd?
Driekwart van de bedrijven verwijdert bestanden, herformatteert of vernietigt schijven, zo blijkt uit het onderzoek. Door bestanden te verwijderen van een harde schijf worden ze echter uitsluitend voorzien van het kenmerk dat ze kunnen worden overschreven, terwijl dat mogelijk nooit gebeurt. Verder zorgt het opnieuw formatteren van de schijf er uitsluitend voor dat de vermeldingen uit de index die naar de gegevens verwijzen, worden verwijderd.

Ook het fysiek vernietigen van een drive is geen gegarandeerde beveiligingsmethode. Dat weet Kroll Ontrack maar al te goed. Het bedrijf herstelt onder meer gegevens van van zwaar beschadigde schijven. Volgens Kroll Ontrack zijn alleen gecertificeerde software voor dataverwijdering (die alle gegevens op de harde schijf overschrijft) en degaussers (die de gegevens wist door gebruik te maken van een sterk magnetisch veld) veilige methoden om confidentiële gegevens te wissen. Wellicht is het een onderwerp dat de reseller bij zijn klanten ter sprake kan brengen. Weten die klanten immers wat er met hun afgedankte pc’s gebeurt?
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business