Nieuws

Zes vragen over back-ups die elk bedrijf zich moet stellen

Naar aanleiding van ons gratis seminarie over business continuity, besteden wij extra aandacht aan dit thema. Deze keer met zes cruciale vragen over back-up.

Naar aanleiding van ons gratis seminarie over business continuity, besteden wij extra aandacht aan dit thema. 

Elke organisatie is sterk afhankelijk van data. Zonder data staat een organisatie stil. Niettemin scoort back-up en restore bij veel organisaties laag op de prioriteitenlijst. Iedereen is het erover eens dat back-up noodzakelijk is, maar daar blijft het dan vaak bij. Totdat het misgaat.

“Voor elke organisatie is data de brandstof voor zakendoen. Daarom moet databescherming hoog op de agenda staan”, zegt Pieter Kestelyn, CTO van Proact, een storage integrator en cloud-enabler. Wat iedere IT-manager over back-up zou moeten weten.

1. Wat moeten we eigenlijk back-uppen?

Zomaar lukraak alles back-uppen wat de organisatie aan data creëert, klinkt aantrekkelijk en overzichtelijk, maar is het dat ook echt? Het is verstandiger om goed te analyseren wat wel en wat niet geback-upt hoeft te worden. Zo zijn kosten van bandbreedte en opslagmedia behoorlijk te verlagen.

2. Hoe vaak moeten we een back-up maken en wanneer?

Deze vraag zal elke organisatie anders beantwoorden. Waar het om gaat, is dat een organisatie grondig analyseert hoeveel data er dagelijks verandert en dan bepaalt hoe belangrijk die data is voor de bedrijfsprocessen.

3. Welke media gebruiken we voor opslag?

Data is op verschillende types media op te slaan met elk hun eigen voor- en nadelen en verschillende prijskaartjes. Van het snelle maar kostbare Flash tot en met de kosteneffectieve tape. Ook hier biedt een analyse van de data, en vooral van de gewenste beschikbaarheid een antwoord op deze vraag.

4. Hoe lang gaan we data bewaren?

Voor het bewaren van data gelden uiteraard de regels van de archiefwet. Het kan daarnaast voor een organisatie interessant zijn om data langer te bewaren om bijvoorbeeld trends te identificeren of support op producten veilig te stellen.

5. Welke eisen stellen we aan de back-up en welke eisen stelt de business aan restore?

Zonder data ligt bijna elk bedrijf stil. Met slimme back-up- en restore-platformen is data snel te herstellen. Hoe snel hangt van veel factoren af. Het is raadzaam om die factoren goed in kaart te brengen. Dan is duidelijk wat de IT-afdeling de business op restore-gebied kan aanbieden.

6. Zijn we nog bij de tijd als het gaat om de manier waarop we data opslaan en bewaren?

Traditionele back-up maakt op dit moment plaats voor datamanagement. Dat komt door ontwikkelingen zoals de enorme datagroei die zich bij elke organisatie voordoet, en door trends zoals cloud computing. Het traditioneel back-uppen van data zal niet lang meer in zijn huidige vorm overleven.

Toch gaat databeheer verder dan alleen back-up. "Zo zal back-up en restore meer en meer plaats maken voor datamanagement waarbij het gaat om de complete levenscyclus van data: van back-up en restore tot en met archivering en eDiscovery", aldus Pieter Kestelyn.

Op 11 december organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over business continuity. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be .

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business