Nieuwe doorbraak opent deur voor transparante zonnepanelen

Een nieuwe doorbraak in de ontwikkeling van zonnecellen kan in de toekomst potentieel van elk raam een energiebron maken.

Zonnepanelen worden al een tiental jaren ingezet in woningen voor het opwekken van energie. Door de dalende prijzen groeit de interesse, maar de installatie van zonnepanelen is niet altijd evident.

Zo is niet elk dak even geschikt voor de aanleg van zonnepanelen. Een probleem dat energieleveranciers op verschillende manieren proberen te verhelpen. In Nederland plant energiemaatschappij E.ON bijvoorbeeld de aanleg van een zonnepanelenveld in Tynaarlo, om huizen met een ongunstig dak van zonne-energie te kunnen voorzien.

Maar zelfs als uw dak wel geschikt is, ziet u het misschien niet zitten om het vol te leggen met opzichtige panelen. Een nieuwe doorbraak van onderzoekers aan de universiteit van Michigan biedt een antwoord op deze problemen.

De wetenschappers hebben namelijk een zonnecel ontwikkeld die transparant is. Dat biedt in de toekomst het potentieel om van elk raam in uw woning een energiebron te maken, of bijvoorbeeld ook van het scherm in uw smartphone.

De transparante zonnecel is opgebouwd uit organische moleculen die de onzichtbare ultraviolet- en infraroodstraling van de zon opvangen, afvoeren naar de rand van de cel en daar omzetten in elektriciteit door middel van kleine fotovoltaïsche cellen.

Vooraleer de zonnecellen in praktijk kunnen worden ingezet, moet de technologie nog verder op punt worden gesteld. Momenteel zijn de transparante cellen niet erg efficiënt, maar de wetenschappers geloven dat ze de efficiëntie kunnen verbeteren tot minstens de helft van de capaciteit van een traditionele cel, wat de deur zou openzetten voor verschillende praktische toepassingen.

businessnieuwsWetenschapzonne-energiezonnecel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken