Nieuws

De nieuwe gevaren van het internet

Dankzij nieuwe technieken slagen computercriminelen er in om tot tweehonderd dagen onder de radar van gehackte organisaties te blijven. Wij zetten enkele van die nieuwe technieken op een rijtje.

 
De huidige computerbeveiliging is moeilijk opgewassen tegen de steeds grotere cyberdreiging. Dit alles blijkt uit het halfjaarlijkse beveiligingsrapport van netwerkspecialist Cisco.
 
Om detectie te vermijden, passen hackers systematisch hun malware aan. Enkele van de opmerkelijkste malicieuze toepassingen die de eerste zes maanden de kop opstaken:
 
Rombertik: een nieuwe techniek waarmee hackers de beveiligingssoftware overstelpen met bijna 1 miljard nutteloze instructies. Dat vergt zoveel inspectietijd dat de beveiligingssoftware tilt slaat en de malware ongemerkt geactiveerd kan worden.
 
Angler: een van de meest succesvolle en gesofisticeerde exploit kits (een verzameling van malicieuze toepassingen die automatisch op zoek gaan naar lekken op de computer van de gebruiker) op dit moment. Angler maakt gebruik van gekende lekken in Adobe Flash, Java, Internet Explorer en Silverlight. Bijna de helft van de gebruikers die een besmette webpagina bezochten, werd ook effectief geïnfecteerd of gehackt. Dat maakt Angler erg doeltreffend.
 
Dridex: oftewel spam 2.0. De malware komt binnen via een spamcampagne en nestelt zich op de computer van de gebruiker via traditionele macro’s, waarmee men bepaalde taken in Microsoft Office kan automatiseren.
 
Flash fire: niet nieuw , wel verontrustend. Uit het rapport van Cisco blijkt dat er in de eerste helft van dit jaar al 66 procent meer aanvallen waren op Adobe Flash dan in het volledige jaar 2014.
 
Ransomeware: oftewel digitaal losgeld. Deze vorm van criminaliteit waarmee hackers een computer vergrendelen en slechts tegen betaling van ‘losgeld’ deblokkeren, is zeker niet nieuw. Maar hij blijft populair bij cybercriminelen. Die aanpak is nu echter volledig geautomatiseerd. De betaling gebeurt overigens almaar meer in cryptomunten zoals Bitcoin.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business