Nieuws

Avast verkocht jarenlang klantgegevens, Nederlandse massaclaim in de maak

Avast massaclaim
Tsjechisch beveiligingsbedrijf verdiende jarenlang geld aan de verkoop van gebruikersgegevens. In Nederland is een massaclaim in de maak.

Het is niet de eerste keer dat Avast in opspraak komt wegens de manier waarop het met gebruikersgegevens omgaat. In 2019 werd het cybersecuritybedrijf, dat inmiddels werd overgenomen door Gen Digital, al op de vingers getikt omdat het gegevens van klanten verzamelde. De dataverzameling van Avast gebeurde zeer gedetailleerd: van GPS-coördinaten tot je volledige zoekgeschiedenis. Met de gegevens kon bijvoorbeeld vastgesteld worden wanneer je naar welke pikante video’s keek.

Nu blijkt dat het bedrijf meer deed dan alleen de data verzamelen. Via Jumpshot, een zusterbedrijf onder Gen Digital, verkocht Avast data door aan klanten als Microsoft, Google en Yelp. De data zou voor miljoenen dollars overhandigd geweest zijn en bood de kopers een gedetailleerde inkijk in het onlinegedrag van miljoenen gebruikers.

Miljoenen gebruikers

De software van Avast is ongelooflijk populair: hij werd de afgelopen jaren op maar liefst 435 miljoen apparaten geïnstalleerd. Onder die gebruikers zitten vijf miljoen Nederlanders. Met andere woorden: heel wat gebruikers hielpen Avast onwetend aan data om te verkopen.

Stichting CUIC – ‘Consumers United in Court’ – laat via een woordvoerder aan AD.nl weten de zaak een groot schandaal te vinden: “je installeert een antivirusprogramma om je pc te beveiligen, en je krijgt er spionage voor terug”. Samen met Privacy First bereidt Stichting CUIC een massaclaim voor, waar Nederlanders zich voor kunnen aanmelden als ze tussen 2015 en 2020 een Avast-product op hun pc installeerden.

Excuses aangeboden

Inmiddels bood de directie van Avast zijn excuses aan. Het bedrijf stopte in 2020 bovendien met de verkoop van data. Door de dataverkoop te stoppen en “sorry” te zeggen helpt het securitybedrijf hun klanten, waarvan het de data jarenlang verkocht, echter niet. CUIC en Privacy First willen een compensatie zien voor de klanten wiens data verkocht werd in de periode tussen 2015 en 2020.

Of Avast ook data van Belgische klanten verkocht is momenteel niet geweten.

Uitgelicht artikel ransomware Cactus-ransomware maakt zichzelf onzichtbaar voor antivirusprogramma’s

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business