Nieuws

Google indexeert per abuis gesprekken met chatbot Bard

bard google
© Unsplash / Mojahid Mottakin
Google Bard heeft een probleem: gesprekken met de chatbot komen per abuis tevoorschijn in de Google-zoekresultaten.

De AI-chatbot van Google, Bard, is sinds 21 maart 2023 beschikbaar. In Europa moesten gebruikers wat langer wachten: hier werd de chatbot pas in juli beschikbaar voor een gesprek. Google werkte de bot inmiddels bij naar een eerste volwaardige versie, waarbij Bard meteen aan de slag kon met je e-mails en Google-documenten. Hoewel de chatbot nu ‘volledig’ is, is het AI-systeem toch niet zonder problemen.

Wanneer je tegen een chatbot spreekt, ga je er ergens vanuit dat niet zomaar iedereen kan meelezen. Natuurlijk kan het bedrijf achter het AI-systeem je gesprekken wel gebruiken om de chatbot slimmer te maken. Wil je dat niet? Dan kan je die optie ook uitzetten. Google laat echter heel wat meer gebruikers meekijken met je Bard-gesprekken: door een foutje zijn de gesprekken namelijk ook te vinden in de zoekresultaten van Google. Gebruikers die daar op een link klikken, krijgen je gesprek te zien.

Dat de links bestaan, is op zich zo gek nog niet: Bard maakt het namelijk mogelijk om je gesprek in linkvorm te delen met vrienden en/of collega’s. Op die manier kan Bard beter in teams gebruikt worden dan ChatGPT of Bing Chat. Het probleem zit echter in het feit dat Google deze links ook indexeert en dus opneemt in de Google-zoekmachine. Wildvreemden kunnen daardoor je gesprekken met Bard bekijken – ze hoeven die maar toevallig tegen te komen na een zoekopdracht.

Foutje met zoekresultaten

Google liet intussen al weten dat het om een foutje gaat: de Bard-links zouden niet geïndexeerd mogen worden en horen dus niet te verschijnen in de zoekmachine. Het bedrijf werkt er nu aan om alle links uit de zoekresultaten te halen – maar het kwaad is natuurlijk al geschiedt.

Google heeft dus een flink privacylek aan het been, al kun je je afvragen hoeveel privé-informatie gebruikers aan Bard serveren. Zowel Google als OpenAI adviseren om geen persoonlijke informatie met de chatbot te delen. Daarnaast functioneert eigenlijk als een uit de kluiten gewassen zoekopdracht: het AI-systeem voert Google-zoekopdrachten uit om je de resultaten als het ware te vertellen. Met andere woorden: met de Bard-links staan er eigenlijk Google-zoekopdrachten tussen de zoekresultaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business