Nieuws

Toyota en Lexus nemen laadstandaard Tesla over

Toyota
© iStock
In de VS nemen steeds meer constructeurs van elektrische wagens de North American Charging Standard (NACS) over. Ook Toyota en Lexus willen de laadstandaard van Tesla adopteren.

Toyota heeft (inclusief zijn luxemerk Lexus) een overeenkomst bereikt met Tesla om NACS-poorten te gebruiken in bepaalde Toyota-EV’s, vanaf 2025. Ook verschillende voertuigen van Lexus worden uitgerust met poorten voor de North American Charging Standard van Tesla. Zo krijgt de Japanse autobouwer in één klap toegang tot meer dan 12.000 Superchargers. Dat is een aantrekkelijk vooruitzicht in het uitgestrekte land waar er grotere afstanden afgelegd moeten worden.

Tesla voortrekker in de VS

Hoewel Toyota NACS pas vanaf 2025 kan implementeren, loopt die timing wel min of meer gelijk met die van de concurrentie. Wie al een Toyota of Lexus kocht die gebruikmaakt van het Combined Charging System (CCS, type 1 voor de VS, type 2 in Europa, nvdr.), zal in 2025 ook toegang kunnen krijgen tot NACS-adapters.

Onlangs liet ook BMW weten dat het zich voor de Amerikaanse en Canadese markt aansluit bij de standaard van Tesla, net als GM en Ford. Hyundai gaat de NACS-poorten in 2024 al gebruiken voor zijn EV’s in de VS en een jaar later in Canada. Honda, die andere grote Japanse autobouwer, liet in september al weten te zullen overstappen op NACS en dat zijn nieuwe EV’s vanaf 2025 met die poorten uitgerust zullen zijn. Een adapter moet oudere modellen nog we laten opladen via de Tesla Superchargers.

Europa en CSS type 2

Bij ons in Europa is de situatie anders, omdat het CSS type 2 hier de verplichte standaard is. Daardoor zal Tesla zijn NACS niet zomaar kunnen opleggen, maar het gebruikt die eigenlijk nog deels voor oudere modellen via een adapter die zijn laadconnectoren compatibel maakt met CCS.

Uitgelicht artikel Tesla Camera’s in je Tesla controleren of je slaperig bent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business