Nieuws

Google laat je afbeeldingen factchecken met ‘About this image’

Google
© Unsplash / Brett Jordan
Google rolt een nieuwe functie, waarmee je gemakkelijk kan nagaan waar een afbeelding vandaan komt, eindelijk breed uit.

Eerder dit jaar, in mei, kondigde Google een serie tools aan onder de naam ‘About this image’. Die tools kunnen je helpen om informatie over afbeeldingen te verzamelen om zo afbeeldingen te factchecken. Die factcheck helpt je meteen op meerdere manieren afbeeldingen juist te interpreteren. Je kan de functies bereiken door in Google Afbeeldingen op de drie bolletjes te klikken en dan op ‘About this image’ te drukken. Enige voorwaarde is wel dat Google in het Engels gebruikt: in andere talen werken de nieuwe functies nog niet.

About this image

Zo zal je met About this image de volledige geschiedenis van een afbeelding op internet kunnen nagaan. Door de afbeelding op te laden in de Google-tool, krijg je zicht op alle webpagina’s waar de afbeelding eerder gepubliceerd werd. Hiermee maakt Google het makkelijker om na te gaan of een afbeelding misschien uit zijn context gehaald werd. Het gebeurt vaak dat oude afbeeldingen gedeeld worden om bepaalde gebeurtenissen anders voor te stellen dan ze zijn. Daar zou deze tool een stokje voor moeten steken.

Daarnaast krijg je met de About this image-tool ook informatie over hoe de afbeelding op andere pagina’s beschreven staat. Als je niet zeker bent wat er op een afbeelding staat, kan deze tool je helpen om dat toch te ontcijferen. Door de nieuwe functie hoef je geen onderschriften meer te vertrouwen, maar kan je zelf op onderzoek uit gaan en zien wat verschillende bronnen over de afbeelding te zeggen hebben.

Tot slot zal Google ook zicht bieden op de metadata van afbeeldingen – als die tenminste mee in het bestand is opgenomen. Daarbij hoort ook metadata die aangeeft of het al dan niet om een AI-afbeelding gaat. Google geeft alvast mee dat alle afbeeldingen die met hun tools gegenereerd worden zo’n metadatamarkering zullen krijgen.

Fact Check Explorer en AI

De Fact Check Explorer van Google is een tool die het mogelijk maakt om snel over afbeeldingen bij te leren. Google lijkt de functie vooral voor journalisten en factcheckers bedoeld te hebben, maar ook voor jou is ze gewoon bruikbaar. Je kan een foto uploaden in de tool om te kijken of die ooit al gebruikt werd bij een factcheck. Op die manier krijg je snel informatie over de afbeelding te zien. Al wat je ervoor hoeft te doen is de afbeeldings-URL kopiëren in de zoekbalk – Google doet de rest.  

Nog zo’n manier waarop Google ervoor probeert te zorgen dat jij correct informatie hebt, is AI. Dat zal dan niet over afbeeldingen zelf gaan, maar eerder over de bron van die afbeelding. Google zelf geeft het voorbeeld van een paar schoenen: je wil dat graag kopen maar kent de verkoper niet. De AI-tool van Google zou je helpen om te bepalen of de website betrouwbaar is, en toont meteen wat andere sites over de schoenverkoper te zeggen hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business