Nieuws

Apple ontving 18 miljard van Google voor zoekmachinedeal

Google Discover
© Unsplash / Brett Jordan
Google en Apple sloten naar verluidt in 2021 een zoekmachinedeal ter waarde van 18 miljard dollar. In ruil daarvoor zou Google de standaardzoekmachine in Safari blijven.

Apple ontving 18 miljard dollar van Google in ruil voor een vaste positie in Safari. Dat melden twee anonieme bronnen tegen The New York Times. Volgens de bronnen werd de deal in 2021 gesloten: over de looptijd en een vervolg van deze deal zijn geen details bekend. Wel sluit het verhaal aan op eerdere geruchten over een afgeslagen Bing-aankoop. Apple zou toentertijd gesprekken met Microsoft af hebben gekapt om inkomsten vanuit Google te beschermen. Voor 2020 werd gesproken over een bedrag tussen de 4 en 7 miljard dollar.

Monopolistisch gedrag

Het lijkt erop dat Apple voor het jaar erna fors meer uit de deal heeft gehaald. Of dit getal juist is, is lastig te verifiëren. De partijen hebben de deal alvast niet openbaar bevestigd. Op termijn zou daar mogelijk wel meer over bekend raken. Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) onderzoekt de relatie tussen Apple en Google. Daarin wil het achterhalen of Google zich schuldig heeft gemaakt – of mogelijk nog altijd schuldig maakt aan – aan het onderhouden van een monopolie.

Met de zoekmachinedeal krijgt Google immers oneerlijk concurrentievoordeel. Hoewel Safari ook andere zoekmachines biedt, staat Google steevast als standaard ingesteld. Hierdoor is het aan een gebruiker om de zoekmachine-instellingen handmatig aan te passen. Bovendien kan Apple door de deal geen andere zoekmachine instellen – zelfs al zou die dienst eigenlijk Apple’s voorkeur hebben. Niettemin omdat het dus flinke bedragen ontvangt in ruil voor de zoekmachinekeuze.

Uitgelicht artikel smartphoneverkoop Smartphoneverkoop verder gedaald, Apple en Samsung blijven de grootsten

Google: ‘beste zoekmachine’

Google claimde eerder dat zulke zoekmachinedeals niet bestaan. Apple zou Google simpelweg als standaardzoekmachine instellen omdat ze de beste papieren hebben. Geld zou daar dus niet aan te pas komen. Meerdere verhalen lijken nu het tegendeel te bewijzen – inclusief informatie die het DoJ reeds vergaarde.

Voorlopig zijn zulke details nog wel in onderzoek. Dat geldt ook voor plannen waarmee Google de doorontwikkeling van Spotlight, een zoekfunctie, wilde ontmoedigen. Nadat Apple de zoekfunctie had verbeterd met uitgebreidere zoekresultaten, kreeg Google Chrome eenzelfde vernieuwing.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business