Nieuws

Gegevens uit pushmeldingen nu enkel beschikbaar bij rechterlijk bevel

pushmeldingen bevel
© iStock / Dilok Klaisataporn
Overheden konden burgers bespioneren via pushmeldingen, maar zullen daar nu eerst een rechterlijk bevel voor moeten halen.

Afgelopen week raakte bekend dat overheden hun onderdanen wel heel makkelijk kunnen bespioneren: ze hoeven slechts aan te kloppen bij Apple en/of Google, en daar te vragen naar je pushmeldingen. Daarmee kunnen ze kijken welke meldingen je ontvangt en wat er precies in staat, of het nu om een nieuwsartikel of privébericht gaat.

Amerikaans senator Ron Wyden bracht dat nieuws vorige week naar buiten in een open brief aan het Amerikaanse Departement van Justitie. De senator maakt zich sterk dat meerdere “aan de VS gelieerde democratieën” gebruik maken van de mogelijkheid om pushmeldingen in te kijken. Voor Google en Apple, die de data in handen hebben, lijkt de onthulling eerder welgekomen. Apple liet al weten dat de betrokken overheden het normaal gezien verbieden om iets over de pushmeldingspionage te zeggen. Dat senator Wyden de rol van klokkenluider op zich nam, stelde Apple toen al in staat om met meer informatie te komen.

Overeenkomst aangevuld

Nadat het nieuws naar buiten kwam, voegde Apple een onderdeel toe aan de gebruiksovereenkomst. Daarin stond beschreven hoe overheden data uit pushmeldingen kunnen opvragen in het kader van een “dagvaarding of grotere juridische procedure”. Inmiddels werd die passage bijgesteld: de data kan enkel gedeeld worden onder rechterlijk bevel. Daardoor is het nieuwe beleid vele malen strenger dan het vorige.

Aan de kant van Google verandert er niets: dat bedrijf vereiste namelijk al een rechterlijk bevel van wie de gegevens over pushmeldingen wenste in te kijken. Met andere woorden: Google en Apple zitten nu op dezelfde golflengte. Dat wil niet zeggen dat overheden niet meer aan de gegevens kunnen. Dat kan nog steeds, al moet een rechter daar nu expliciet bevel voor geven. Voordien was het al voldoende om een gerechtelijke procedure op te starten.

Uitgelicht artikel spionage pushmeldingen Overheden kunnen burgers bespioneren via pushmeldingen

Senator Ron Wyrden is in ieder geval blij met de beleidswijziging, en meent dat Apple “the right thing” doet door nu rechterlijk bevel te vragen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business