Nieuws

Android moet sideloaden apps vergemakkelijken

Play Store
© Unsplash/Mika Baumeister
Google heeft in een schikking met 36 Amerikaanse staten vastgelegd dat het sideloaden van apps op Android vergemakkelijkt moet worden. Ook moet het andere betaalproviders toelaten.

Googles schikking volgt op een rechtszaak uit 2021. Daarin werd de zoekgigant aangeklaagd voor de monopoliepositie van de Google Play Store. Volgens de aanklacht werd het gebruikers te lastig gemaakt om apps van externe bronnen te installeren. Daarnaast had Google een monopolie op in-app betalingen: andere betaalproviders werden simpelweg niet toegelaten. In september volgde een schikking tussen de 36 staten en Washington en Google. Daarin kwam het niet alleen tot een financiële compensatie, maar ook tot diverse maatregelen voor Android en de Play Store.

Voor Android legden de partijen vast dat Google het sideloaden van apps moet vergemakkelijken. Nu moeten gebruikers nog het instellingenmenu bezoeken om het sideloaden van een APK toe te staan. Na de update kunnen gebruikers dit simpelweg toestaan vanaf de installatie-pop-up. Ook is besloten tot een nieuwe tekst voor dit scherm: “Uw telefoon is momenteel niet geconfigureerd om apps van deze bron te installeren. Als u deze bron toestemming geeft om apps te installeren, kunnen uw telefoon en gegevens in gevaar komen.”

Installeren externe apps
© Mishaal Rahman

De nieuwe tekst wijst gebruikers op de gevaren van het installeren van extern gedownloade APK’s. Voorheen konden gebruikers deze tekst vinden in het instellingenmenu. De vraag is echter hoeveel gebruikers die tekst écht lazen voor toestemming te geven.

In-app betalingen

Verder staat in de schikking te lezen dat Google andere betaaldiensten moet toelaten voor in-app-betalingen. Voor ontwikkelaars betekent dit dat zij voortaan andere betaalmogelijkheden kunnen aanbieden. Googles betaalmogelijkheid moet eveneens worden aangeboden. Na ingang van deze maatregelen mogen ontwikkelaars “verschillende prijsopties tonen in de app wanneer een gebruiker een digitale aankoop doet”. Dit houdt in dat ze de prijzen mogen tonen van dezelfde aankoop via de webbrowser.

Europese gebruikers zijn hiermee niet meteen geholpen. De schikking en de maatregelen die daaruit voortvloeien zijn namelijk enkel van toepassing op de Verenigde Staten. Vermoedelijk rolt Android de gewijzigde installatiemethode overigens wel uit in de EU. Dat is immers een maatregel die zich lastig aan een specifieke regio laat verbinden.

Financiële compensatie

Tot slot stort Google 630 miljoen dollar in een schikkingsfonds en moet het nog 70 miljoen overmaken naar een fonds voor de deelnemende staten. Met die financiële compensatie en de diverse maatregelen wordt de zaak definitief afgesloten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business