Reviews

Review Samsung Galaxy Gear: Inspector Gadget

Voordelen
Ontwerp
Microfoon en luidspreker
Nadelen
Gebrekkige interface
Dramatische autonomie
Docking station
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 5
Samsung heeft er alles aan gedaan om zijn slimme horloge vol extra's te pompen, maar heeft daardoor ook enkele compromissen moeten sluiten.

Fabrikanten zoals Sony en Samsung lijken het zekere voor het onzekere te nemen, en brengen nu al hun slimme horloges uit. Sony brengt de opvolger van de allereerste Smartwatch, terwijl Samsung met de Galaxy Gear op volledig onbekend terrein komt.

Veel toeters en bellen

Samsung wil op deze gloednieuwe markt Apple voorblijven, en heeft kosten nog moeite gespaard om de Galaxy Gear wereldwijd bekend te maken. Met reden? Niet echt…

Allereerst werkt de Galaxy Gear niet op elk Android-toestel. Je hebt sowieso een Samsung nodig, en dan nog wel eentje met Android 4.3. Op dit ogenblik zijn dat de Galaxy S4Note 3Galaxy S3 en Note 2. Dat maakt het aantal compatibele telefoons nog steeds erg mager. Waarom niet gewoon opentrekken voor alle Androidtoestellen, zoals Sony dat doet?

Van alle slimme horloges moeten we wel toegeven dat Samsung er het meeste werk van heeft gemaakt. De Galaxy Gear bevat een camera, luidspreker, microfoon en metalen afwerking. Jawel, je kan met de Galaxy Gear een telefoontje ontvangen door op het scherm te tikken en je arm naar je oor te brengen. Inspector Gadget-toestanden, maar het blijft wel leuk om elke keer te doen!

Vooraan zit er, discreet, een twee megapixelcamera die redelijk goede foto’s neemt. Stiekem iemand filmen lukt, maar nooit lang: elk filmpje duurt maar 15 seconden. Samsung biedt voorlopig een twintigtal apps aan specifiek voor je smartphone, maar dat aantal moet uiteraard nog groeien.

Vermomde Android

Samsung heeft de Galaxy Gear gebouwd op het Androidplatform, maar in tegenstelling tot Sony zie je daar niets van terug. De interface werkt niet handig en is inconsistent. Elke rand bevat een bepaalde actie, maar in een bepaald menu krijgt het weer een nieuwe actie mee. Je moet teveel veegbewegingen doen om bijvoorbeeld tot de apps te komen.

Daarnaast verschijnt de klok enkel op het scherm wanneer je een bepaalde polsbeweging maakt, en dan nog moet je een drietal seconden wachten. Een klok moet altijd zichtbaar zijn, anders heeft het geen nut. In de helft van de gevallen moest ik telkens de aan/uit-knop indrukken om het uur te zien. Helemaal niet praktisch.

De allergrootste misser? De autonomie! Elke dag moet je dit horloge opladen. Bovendien zit er geen MicroUSB-aansluiting op de horloge, dus moet je hem in een docking station klemmen om hem te laden. Heel onhandig, zeker omdat je het elke dag moet doen.

Alles samen lijkt het alsof Samsung met de Galaxy Gear een haastwerk heeft afgeleverd, om zeker Apple voor te zijn. Dat is hen gelukt, maar blij moeten ze er niet om zijn.

Nog niet

Zowel bij de smartwatch van Sony als deze Samsung Galaxy Gear merken we dat het beter kan, maar Sony heeft duidelijk een voorsprong op Samsung op vlak van gebruiksvriendelijkheid, altijd zichtbare klok, vier dagen autonomie en een MicroUSB-aansluiting op het horloge.

Daarentegen staat wel dat Samsung de betere hardware heeft en extra’s zoals een microfoon, luidspreker en camera. Voorlopig vinden we de Sony Smartwatch 2 de beste van de twee, maar geen van beide is echt goed. In feite zou een versmelting van alle functies van Sony in de horloge van Samsung, met een autonomie van één week en MicroUSB-aansluiting, de ideale smartwatch zijn.

Opmerking: Ik ging eind november aan de slag met deze Samsung Galaxy Gear. Sindsdien heeft het horloge al enkele updates gekregen die een aantal pijnpunten verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business