Reviews

Review 3Doodler: Schetsen in 3D

Voordelen
gebruiksvriendelijk
oneindige mogelijkheden
veel keuze in kleurtjes
Nadelen
hoog monotoon geluid tijdens het tekenen
Aanbevolen prijs: €109
Waar te koop?
Totaalscore 8
Interesse in 3D-printen, maar geen ervaring met het ontwerpen van eigen modellen? Met de 3Doodler kan je meteen in 3D beginnen tekenen.

De 3Doodler ziet er niet voor niets uit als een dikke pen. Het toestel laat je immers tekenen en schrijven, maar dan in 3D. De pen zelf is niet te zwaar en ligt goed in de hand. De vulling van dienst is een plastic filament, verkrijgbaar in verschillende kleuren. Een pakketje kost tien euro en is gevuld met 20 a 25 staafjes plastic. Om een klein huisje te printen (5 cm op 5 cm op 5cm), had ik ongeveer vier staafjes nodig.

Plastic staafjes

3D-printen vergt de nodige energie en dus zit de pen in het stopcontact, al bestaan er batterij-accessoires. Voor je begint, moet de pen opwarmen tot de juiste temperatuur. Er zijn twee mogelijke instellingen, aangezien de pen werkt met twee verschillende soorten plastic: ABS en PLA. Zelf hoef je je van de technische kant van de zaak niets aan te trekken: op de verpakking lees je wat voor plastic je gekocht hebt, je selecteert vervolgens de overeenkomstige instelling en je kan beginnen.

Tijdens mijn test duurde het aanvankelijk even alvorens er iets uit de pen kwam. Het nodige geduld komt van pas, maar zorg er zeker ook voor dat je de plastic staaf ver genoeg in de pen duwt.

Tekentijd

Zodra er gesmolten plastic uit de pen komt, is het tekentijd. De 3Doodler is geen ‘echte’ pen die schrijft bij contact op papier. Je moet dus de snelheid kiezen waarmee het gesmolten plastic uit de voorkant komt. Vooraan zitten twee knoppen waarmee je die snelheid kan regelen. De kleinste knop correspondeert met de laagste snelheid, de grotere met de grootste en beide knoppen tegelijk indrukken, zorgt ervoor dat de pen blijft ‘tekenen’, zonder dat je de knoppen hoeft in te duwen.

Naar mijn mening werkt het systeem erg goed. Soms, meestal bij het veranderen van kleur of het invoeren van een nieuw stuk plastic, duurt het even alvorens de pen goed op dreef is, maar in de regel is het hele proces erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig.

Vlak per vlak

3D-tekenen is echter niet zo simpel. Voor mooie constructies teken je niet écht in 3D. Om bijvoorbeeld een kubus te maken, teken je eerst alle vlakken. Die kan je vervolgens aan elkaar ‘lassen’ met de pen. Op het internet zijn er heel wat blauwdrukken te vinden waarmee je aan de slag kan, maar je kan net zo goed zelf meteen beginnen. Een beetje ruimtelijk inzicht komt wel van pas. Ik vond het handig om voor het starten met een potlood en een latje enkele richtlijnen neer te pennen, zodat alles achteraf mooi past. Wees gewaarschuwd: de 3Doodler maakt een hoog geluid dat je omgeving als vervelend kan ervaren. Zelf stoorde ik mij er niet aan.

Spotgoedkoop is de 3Doodler niet, maar ik vind de prijs eerlijk. Je hoeft niets te kunnen om ermee aan de slag te gaan en na enkele minuten proberen, krijgen je eerste creaties al vorm. Een uitstekend stuk speelgoed voor de creatieveling dus.

Met dank aan Trideus voor het ter beschikking stellen van de 3Doodler.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business