Reviews

Review Microsoft Lumia 650: Gestruikeld voor de meet

Voordelen
Windows 10 Mobile
Cortana-integratie
Uitbreidbaar geheugen
Design
Nadelen
Processor
Browser
Lichte batterij
Apps, apps, apps
Geen Continuum of 'Hey Cortana'
Aanbevolen prijs: €229
Waar te koop?
Totaalscore 7
Met de nieuwste Lumia doet Microsoft bijna alles goed. Bijna, want de ontbrekende procenten doen veel teniet.

Enkele jaren geleden was ik de trotse eigenaar van een Nokia Lumia 800. Gewapend met Windows Phone 7.8, voor een update naar 8.1 werd de 800 over het hoofd gezien, had ik daar geen klachten over. Ik was tevreden met het OS en raadde Lumia’s aan aan vrienden en familie. Een korte periode met de Lumia 535 en de 640 XL met Windows Phone 8.1 bracht echter zoveel problemen met zich mee, dat de illusie doorprikt werd: Microsoft leek niet door te hebben hoe een mobiel platform moet werken, met een erg flauw OS tot gevolg.

Ik hield mijn hart vast toen ik aan de slag ging met de Lumia 650. Ik was erg benieuwd naar Windows 10 Mobile, maar de vorige iteratie van Windows Phone had mij voorbereid op het ergste. Ik had ook enkele preview builds gezien van Windows 10 Mobile en was dan ook heel erg opgelucht wanneer bleek dat het uiteindelijke product veel overzichtelijker en beter in elkaar leek te steken. Wat volgt, is het relaas van een terugkeer naar Windows Phone, met een verrassende conclusie.

[related_article id=”174451″]

Eenvoudige pracht

Het begon met het uitpakken van het toestel. Zonder twijfel is het voor mij het mooiste toestel dat door mijn handen ging sinds de HTC Magic. Microsoft neemt voor dit toestel afstand van de plastic behuizing die zijn telefoons typeert en kiest voor een stijlvolle metalen rand. De achterkant is nog van kunststof, maar voelt niet plastiekerig aan.

Het enige dat we op het uiterlijk kunnen aanmerken, is het doorbreken van de metalen rand: aan de hoofdtelefoon- en usb-sluiting wordt plaats gemaakt voor een onnodig blokje plastic, en dat is zonde. Verder ziet de Lumia 650 er heel sober uit, zonder goedkoop aan te voelen. Hij voelt integendeel erg aangenaam in de hand en dat komt mede door het lichte gewicht van 122 gram. Het toestel is ook amper 6,9 mm dik; dat is dus heel dun.

Bijna goed

Het 5 inchscherm is voor deze prijs zeker niet slecht, al gaat het AMOLED-scherm wel ten koste van de resolutie. Microsoft koos voor 720 x 1280 pixels, en dat is geen full HD. Het gaat bovendien om een goedkope variant van AMOLED, wat betekent dat je op witte achtergronden heel duidelijk een pixelraster ziet. Dat neemt niet weg dat kleuren erg mooi worden weergegeven en dat het scherm voor zijn doel perfect geschikt is. Met Gorilla Glass 3 moet je bovendien geen schrik hebben van krassen.

Ook de batterij is bijna goed: niet slecht, maar net niet goed genoeg om te mogen genieten van lovende woorden. De capaciteit bedraagt amper 2.000 mAh, wat betekent dat een drukke dag bijna altijd zal eindigen met een platte batterij. Lichte gebruikers zullen nog een halve lading overhouden, het is namelijk pas wanneer je met het toestel aan de slag gaat dat je de batterij zienderogen ziet afnemen. Zware gebruikers zoals mezelf moeten al eens sneller iets anders gaan doen.

Traag, trager, traagst

Mijn grootste probleem met dit toestel kwam ongetwijfeld van de processor. Microsoft koos voor een onbegrijpelijk slappe Snapdragon 212 van Qualcomm. Dat is de instapper der instappers, en dat in een toestel dat zich qua prijspunt in het middensegment positioneert. De gevolgen laten zich raden: apps doen er lang over om te laden, multitasken gaat tamelijk traag en meer dan eens schakelde ik tussen enkele apps die telkens opnieuw gestart moesten worden. Daar zit het beperkte RAM-geheugen van 1 GB natuurlijk voor iets tussen.

Toegegeven, navigeren door het OS ging meestal vrij vlot, aangezien Windows Phone erg licht weegt, maar erg regelmatig voel je toch de beperkte rekenkracht. Cortana opstarten, ging al te vaak gepaard met haperingen, waardoor het eerste commando veel vaker dan mag de soep in draaide. Meestal is de 212 goed genoeg, maar op geregelde tijdstippen brengt die toch een zucht teweeg.

Ook lichte spelletjes voelen eerder sloom aan en productiviteitsapps werken enkel goed als het om erg lichte bestanden gaat. Daarmee gaat de boutade dat ‘Lumia’s niet bedoeld zijn voor consumenten maar voor zakelijke gebruikers’ in rook op. Apps zijn al jaren een probleem voor Microsoft, en als ze nu ook nog hun publiek verliezen dat niet echt nood heeft aan apps als Goodreads of Snapchat, zijn ze alles kwijt.

Verbrand de browser

Mogelijk was het dus de fout van de slappe processor, maar Microsofts nieuwe mobiele browser Edge was de grootste tegenvaller in de test. Tabbladen die erg traag laden, vastlopen, niet willen vernieuwen, links die niet willen openen,… De keren dat de browser niet moeilijk deed, waren erg zeldzaam. Na enkele dagen probeerde ik de browser al zoveel mogelijk te vermijden.

[related_article id=”178855″]

Dat vond ik dan ook echt jammer, want verder maakte Windows 10 Mobile echt een heel solide indruk op ons. Hier en daar zijn er nog wat kleine verbeteringen mogelijk, maar eindelijk kunnen we spreken van een volwaardig platform dat klaar is om de concurrentie aan te gaan met Android en iOS.

Het is daarom jammer dat Microsoft dit jaar een sabbatjaar wilt nemen wat betreft zijn mobiele departement. Het resultaat is dat het een veelbelovend proces opeens stopzet. Het is des te meer jammer omdat de 650 overduidelijk een stap in de goede richting is, maar toch net tekort komt. Een volgende toestel had misschien wel de laatste ergernissen kunnen wegwerken. Of er zo’n utopisch toestel komt in de toekomst, is nu nog koffiedik kijken.

Dat de verzuchtingen over de 650 niet van het OS komen, bewijst de manier waarop Windows 10 werkt. Doet de processor niet moeilijk, dan is het een plezier om met Cortana te werken, is het Glance Screen een toevoeging die elke smartphone zou moeten hebben en voel je gewoon dat al je ingevoerde gegevens goed gebruikt worden om je ervaring aan te passen aan jouw noden. Veel meer dan bij Android krijg je hier het gevoel dat alles minutieus op elkaar is afgestemd, met een goede gebruikservaring als resultaat.

Camera

Voor dit prijspunt is de camera, zowel vooraan als achteraan, geen uitschieter, maar hij doet zijn werk. Kleuren zijn niet altijd even levendig en met een slechte belichting kan hij maar moeilijk om. Ook filmen in HDR of 4K behoort niet tot de mogelijkheden, maar dat hoeft voor mij sowieso al niet echt; de meesten herkennen het verschil tussen 2K en 4K zelfs niet. De selfiecam is zeker meer dan degelijk en het is altijd leuk om bij het bekijken van een foto de seconde die eraan voorafgaat ook te kunnen aanschouwen.

Conclusie

Microsoft levert met de Lumia 650 een toestel dat perfect voldoet aan het idee ‘we zijn er bijna, maar nog niet helemaal’. De telefoon is prachtig qua design, ligt goed in de hand, Windows 10 Mobile is wat mij betreft zeker een meerwaarde, maar de kleine mankementen zijn nog te talrijk: een slechte browser, véél te weinig apps, maar vooral een erbarmelijke processor.

Het levert een toestel op dat je zeker niet moet mijden, maar naar ons gevoel toch zeker 50 euro te duur is. Voor iemand die niet veel van zijn smartphone verlangt en gewoon voor betrouwbaarheid wilt gaan, is de 650 uitermate geschikt. De regelmatige software-updates zorgen er bovendien voor dat het toestel in de toekomst nog beter zal gaan functioneren.

Specificaties

  • 142 x 70,9 x 6,9 mm, 5 inch
  • 122 g
  • OLED, 16 M kleuren
  • Snapdragon 212
  • Adreno 304
  • 1 GB RAM, 16 GB interne opslag
  • Hoofdcamera 8 MP, secundaire 5 MP
  • Wifi 802.11 b/g/n, bluetooth 4.1
  • Batterij 2.000 mAh

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business