Reviews

Garmin Vivomove review: dure alledaagsheid

Voordelen
Eenvoud
Doet wat het belooft
1 jaar batterij
Simpel verbinden
Goeie slaapmeting
Nadelen
Onoverzichtelijke app
Duur
Je verwacht meer
Niet stijlvol
Geen nachtlampje
Aanbevolen prijs: €200
Waar te koop?
Totaalscore 6
Met de Vivomove probeert Garmin een doodgewoon horloge in de markt te zetten als een slimmerik. Dat lukt, al verwacht je nog veel meer.

Mens sana in corpore sano, het is een gezegde dat we allemaal kennen. Het gaat al mee sinds de Oudheid en het is vandaag nog even waar als toen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is klaar om de zomer in te gaan. Met het warmere weer in aantocht leek het ons de ideale gelegenheid om eens te kijken naar de markt van fitnesstrackers. Er zijn vele verschillende modellen te vinden die allemaal hetzelfde lijken te doen. Hoe maak je dan in godsnaam een beslissing? Over de komende weken helpen wij jou een weloverwogen beslissing te nemen.

Simpliciteit

Vandaag bekijk ik de Garmin Vivomove. Deze fitnesstracker is op het eerste zicht niet veel meer dan een gewoon, klassiek horloge. Daarmee lijkt het in hetzelfde straatje te vallen als de Withings Steel HR. Al snel blijkt echter dat het verschil tussen beiden toch groter is dan je zou denken: de Withings geeft al snel blijk van een groot arsenaal aan leuke trucs, terwijl je je bij deze Garmin nooit helemaal van de indruk kan ontdoen dat je met een simpel horloge rondloopt.

Daar zit het gebrek aan een schermpje natuurlijk voor iets tussen. De trackers die we reeds getest hebben, en nog zullen testen, bezitten telkens een schermpje waar je minstens op kan aflezen hoeveel stappen je al hebt gezet. Uiteraard zijn er evengoed trackers die geen schermpje hebben (denk maar aan deze Misfit Ray), maar die toestelletjes kosten dan weer geen 200 euro.

Stijlvol?

Garmin wil duidelijk inzetten op een simplistisch gadget dat toch enkele slimme functies heeft, zonder esthetisch ingestelde klanten af te schrikken. Dat is uiteraard hun goed recht, maar dan zit de prijsstelling enigszins verkeerd. Je koopt een mooi, stijlvol horloge vaak voor een hoger bedrag dan dat van deze Vivomove, maar op deze markt zal je toch moeite hebben om kopers te vinden die zoveel geld willen uitgeven aan een gadget dat toch zo weinig gadgettige functies bezit. Als je een fitnesstracker koopt voor dit bedrag, mag je teleurgesteld zijn. Als je evenwel een simpel, stijlvol horloge wenst te kopen dat toevallig nog iets extra kan, dan zou deze Vivomove op zich wel een prima kandidaat kunnen zijn…

…ware het niet dat ik op ruim een week tijd niemand kon vinden die het horloge stijlvol wenste te noemen. Wanneer ik hen de prijs verklapte, verklaarden ze mij al helemaal voor gek: wie zou er dit ding ooit willen kopen? “Het leren bandje lijkt op goedkope plastic,” en daar had deze anonieme meninggever een punt. Je betaalt 30 euro extra voor dat leer, maar dan nog draagt de Vivomove een aura met zich mee dat meer past bij een exemplaar van 50 euro dan bij eentje dat vier keer zo duur is.

Geen fout

De looks terzijde kan je Garmin het design niet kwalijk nemen: het horloge voelt goed aan op de pols – voor sommigen misschien net een tikkeltje te zwaar en voor de gemiddelde vrouwenpols waarschijnlijk ook te groot – en het bandje stoort allerminst. Normaal gesproken draag ik mijn horloges nogal los omdat ik anders het gevoel krijg dat mijn bloedstroom wordt toegenepen, maar bij de Vivomove gebeurde net het omgekeerde: te los voelde het horloge zwaar aan, iets vaster paste het perfect. Punten voor draagcomfort.

Maar wat kan het nu? Het antwoord is kort: je kan het uur aflezen, je stappen worden geteld, je slaap gemeten en je inactiviteit wordt visueel weergegeven met een rode lijn. Geen meldingen, geen trillingen voor een alarm of om de inactiviteit aan te geven; what you sea is what you get. Je krijgt eveneens geen achtergrondverlichting, wat je van een gewoon horloge ook niet verwacht, maar dat maakt het horloge ‘s nachts nutteloos wanneer je het draagt als slaaptracker. Let wel: wat het wel doet, doet het goed.

De app

Op het eerste zicht is de app onoverzichtelijk en lelijk. Het duurt even vooraleer je alle functies weet staan. Dat komt omdat Garmin gekozen heeft om met een nadrukkelijke top-downstructuur te werken, in plaats van een algemeen overzicht bovenaan te plaatsen. Bijvoorbeeld: bij Withings of Samsung krijg je meteen heel wat informatie te zien van zodra je de app opent. Bij Garmin zie je alleen je huidige aantal stappen en hoe lang je geslapen hebt. Wil je meer weten, dan moet je op de knoppen beginnen drukken.

Eens je dan meer informatie te zien krijgt, zal je merken dat je moet beginnen cijferen. De app stelt namelijk de maten in op de systeemtaal van je smartphone. De mijne staat op Amerikaans Engels, zodat ik gebruik kan maken van de Google Assistant. Garmin gaat er daarom vanuit dat ik mijn gewicht in ponden wil zien, mijn lengte in voeten en inches en mijn afstanden in mijlen. Het is een goeie gok, maar helaas.

Grondig slapen

De stappen worden visueel niet zeer interessant voorgesteld. Je krijgt geen speciale inzichten te zien, zoals je dat bij de slaapmetingen wel krijgt. Bij die laatste krijg je namelijk visueel te zien hoe je lichte slaap zich verhoudt tegenover je diepe, en op een naburig tabblad zie je hoeveel je ‘s nachts bewogen hebt. Tot dusver zag ik nog geen uitgebreidere analyse van mijn slaap door een fitnesstracker.
Verder doet Garmin zijn best om zoveel mogelijk functies in zijn app te stoppen. Zo is er een verbinding mogelijk met Strava, en kan je verschillende workouts en routes om te lopen of fietsen in de app ingeven via je computer. Helaas heb je daar met de Vivomove helemaal niets aan, tenzij je met je smartphone in de hand gaat lopen of fietsen – we raden het je niet aan.

Wat het wel doet, doet het goed.

Conclusie

Op zich kan je Garmin niets kwalijk nemen. Ze leveren een comfortabel horloge af dat doet wat het belooft. Helaas hangt de merknaam vast aan gadgets die zoveel meer kunnen, terwijl de prijs eveneens verwachtingen schept. Als je dan 200 euro betaalt voor een horloge, verwacht je ofwel een stijlvolle pracht, ofwel vele leuke functies. Daarom vrees ik dat kopers zich lichtjes bedrogen zullen voelen. Ten slotte nog iets over de batterij: die gaat een jaar mee en laat je nadien vervangen bij de horlogemaker, zoals bij een doodnormaal horloge.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business