Tips

Leg je scherm op video vast

Of je nu een pc-probleem wil doorspelen of de werking van een programma uitleggen: een video-opname van je schermbeelden maakt alles veel duidelijker. ActivePresenter heeft daarvoor alles aan boord.

Zegt een plaatje meer dan 1000 woorden, dan zegt een video meer dan 1000 plaatjes. Liever dan met tekst en screenshots de werking van een programma uit de doeken te doen of een computerprobleem toe te lichten, vat je alle schermbeelden in een videopname. Dat kan met ActivePresenter, een tool met een indrukwekkende functionaliteit.

Na de installatie tref je twee snelkoppelingen aan: een naar het programma en een naar een handleiding in PDF. Dat die maar liefst 300 pagina’s telt, is al een stevige indicatie voor de vele mogelijkheden van deze toepassing. Nu is het wel zo dat er ook commerciële varianten van bestaan – met een niet lichtvaardig prijskaartje, overigens – maar die bieden eigenlijk niet zoveel meer opties. Een detailvergelijking vind je alvast op http://atomisystems.com/activepresenter/features-comparison/. De belangrijkste verschillen situeren zich op het vlak van events en actions en naar de exportopties toe. Bij de gratis versie duikt namelijk een watermerk op in bepaalde exportformaten.

[download_file]

Nu geraak je bij deze tool wel al een heel eind met ‘trial and error’, maar het werkt toch een stuk efficiënter met de handleiding in de aanslag. Dat merk  je zelfs al bij het opstarten van het programma. Je wordt dan met ‘capture modi’ geconfronteerd als Full Motion Recording, Record Movie/Streaming Video, en Smart Capture al dan niet met Full Motion Recording. Zonder bijkomende informatie lijken ons de verschillen niet zo evident.

Bij het capteren krijg je dan de keuze tussen het volledige scherm, een zelf afgebakend stuk scherm of een applicatievenster. Verder kan je nog aangeven of je ‘auto panning’ wil activeren (zodat het lijkt alsof een camera je muisbewegingen volgt), of je ook audio mee wil opnemen en of je de muiscursor (al dan niet met een opvallend aureool) mee in de opnames wil.

Vervelend is wel dat de opname meteen begint zodra je het startsein geeft. Het lijk ons handiger dat je eerst enkele seconden de tijd krijgt om bijvoorbeeld de muiscursor naar de gewenste plaats te bewegen. Maar dat zijn natuurlijk details. Via sneltoetsen (zoals Pause en End) kan je de opnames al dan niet tijdelijk stopzetten.

Beëindig je de opnames, dan beland je in een programmavenster met een indrukwekkend aantal menu’s en knoppen, waarmee je de opname nog op allerlei manieren kan bewerken en finetunen. De opname zelf komt in een  tijdlijn terecht, waarbij elk object (opname, geluid, vormen, …) in een apart spoor belandt.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk aan je opname allerlei annotaties toe te voegen, waaronder uiteenlopende geometrische figuren, highlights, spotlights, zoom&pan-effecten, enz. Ook aanpasare muispaden zijn mogelijk waarbij je dus zelf bepaalt waar en hoe de muispijl zich moet bewegen.

Kortom, de mogelijkheden zijn legio en wie zich de moeite getroost de handleiding door te nemen, weet zich van een krachtige opnametool verzekerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business