Tips

Verwijder persoonlijke gegevens uit afbeeldingen

In een tijd waarin privacy uiterst gevoelig ligt, stuwen we onbewust veel informatie over onszelf op het internet via de foto's die we massaal online delen.

Het kan de beste overkomen. Jarenlang vertrok Adam Savage, presentator van het populaire Amerikaanse wetenschappelijk programma MythBusters, naar het werk nadat hij een foto van zijn wagen had genomen die voor zijn deur stond. Hij postte het kiekje rechtstreeks vanaf zijn iPhone op de sociale media met de zin: “Now it’s off to work in my beast.”.

Gelukkig was het de krant The New York Times en niet een stel inbrekers die hem er op attent maakte dat hij hiermee precies aangaf waar hij woonde en om hoe laat hij niet thuis was. De foto staat nog steeds online. “Ik ben gewoon niet beroemd genoeg voor stalkers”, probeerde Savage te smoezen nadat hij veiligheidshalve toch maar zijn geotag-functie van zijn iPhone had uitgezet.

Natuurlijk staan de foto’s van je kinderen in de speeltuin prachtig op Facebook, of geniet het thuisfront van je strandfoto’s die je rechtstreeks vanuit het hotel hebt opgeladen. Helaas geef je met de foto ook een boel randinformatie prijs. Bij elke foto die je schiet met een digitale camera of smartphone plaatst het toestel informatie in verschillende zogenaamde tags, labeltjes.

De meest bekende tags zijn de exif-tags die als het ware de identiteitskaart van de foto zijn. Hierin staan de datum en tijd van de opnamen, het merk en het model van de camera, een thumbnail, de eigenaar van de camera en een overzicht van alle instellingen (iso, diafragma, sluitertijd, brandpuntsafstand, flits, enz…). Ondersteunt je toestel ook geolocalisatie, dan verschijnt zelfs de plaats waar de foto hebt genomen. Wil je dat onbekenden weten op welke speeltuin je kroost speelt, of wanneer je op vakantie bent?

Exif-data lezen

Exif-gegevens bevatten nuttige info, maar je kan er beter bewust mee omgaan. In principe hebt je geen speciale software nodig om deze exif-gegevens te lezen. Zowel in Windows als in Mac OS kunt je hiervoor gewoon het besturingssysteem aanspreken.

Met de Windows Verkenner klik je met de rechtermuisknop op het fotobestand. Kies ‘Eigenschappen’ en open het tabblad ‘Details’. Gebruik je het Mac OS dan klik je in Finder op een bestand en daarna vraag je de informatie op met ‘Cmd+I’, of je opent de foto in het programma Voorvertoning en lees in het Infovenster de tijd en plaats waar de foto is geschoten.

Via het besturingssysteem lees je echter slechts een schijntje van de bijbehorende metadata. Met een eenvoudig freeware programma zoals XnView (download) ontdek je in dezelfde foto een heleboel extra ingesloten informatie.

Exif-data verwijderen

Gelukkig bestaan er veel oplossingen om deze metadata te verwijderen. En je hoeft hiervoor niet eens de computer aan te zetten. TrashExif is een gratis iOS-app die je in de Apple Store haalt. Met de app zie je onmiddellijk van welke foto’s de locatie is opgenomen. Vervolgens kan je presets instellen waarmee je met één knop bijvoorbeeld de geolocatie verwijdert, de tijd van opname of de informatie over de camera. Ook voor Android bestaan er verschillende tools, zoals Exif Stripper, om Exif-gegevens te wissen.

De exif-gegevens wegpoetsen doe je meestal omwille van privacyoverwegingen. Toch hoor ik dat zelfs de organisatie van fotowedstrijden vraagt om deze informatie te verwijderen opdat juryleden bijvoorbeeld niet zouden achterhalen wie de fotograaf is. Er zijn tal van gratis programma’s die exif-data strippen. Easy Exif Delete (download) is er zo een. Open het programma, selecteer de afbeeldingen waarvan de Exif-gegevens moeten verdwijnen en klik op de knop ‘Delete Exif’. Eenvoudiger kan niet.

Wil je heel snel de exif-data verwijderen vanaf een Mac-computer dan levert Image Optim (download) goed werk. De tool is eigenlijk gemaakt om de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen. Daarom stript Image Optim de afbeelding van alles wat overtollig is zonder daarbij te raken aan de visuele kwaliteit van de foto. Daarom worden een aantal data verwijderd zoals compressieparameters, onnodige kleurenprofielen en uiteraard ook de metadata.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business