Samsung Galaxy S7 versus S6: de meerprijs waard?

We waren bijzonder enthousiast over Samsungs nieuwe vlaggenschip: de Galaxy S7. Ook de S6 scheerde echter hoge toppen en die is inmiddels aanzienlijk goedkoper. Waar schuilen de verschillen?

De Galaxy S7, al dan niet met Edge, is in alle opzichten een verbetering tegenover zijn voorganger. De S7 edge is met 5,5 inch iets groter dan de vorige generatie, terwijl de S6 en S7 een identieke schermdiagonaal hebben. De Samsung Galaxy S7-reeks ligt naar onze mening iets beter in de hand: Samsung stapte af van de ‘dunner en lichter is beter’-mentaliteit met als resultaat een toestel dat iets minder fragiel aanvoelt. Verder steekt de camera van de S7 iets minder ver uit het chassis. Langs de buitenzijde zijn wij dus te vinden voor de nieuwe toestellen, al gaat het hier om een kleine design-evolutie en al zeker geen revolutie.

Scherm en geheugen

De nieuwe en de oude smartphones bezitten een scherm dat identiek is in hoeveelheid pixels en kwaliteit: het amoled WQHD (1.440 x 2560)-scherm benaderde vorig jaar al de perfectie en die pracht blijft dit jaar behouden. Belangrijker is zonder enige twijfel de mogelijkheid om het interne geheugen terug uit te breiden met een microSD-kaart. We vermoeden dat de 128 GB-modellen van de S6 edge, die meer als 1.000 euro kostten, dan toch niet als zoete broodjes over de toonbank zijn gevlogen. Voor de consument is dat goed nieuws: je kan voortaan 32 GB geheugen (minus het de plaats die het OS in beslag neemt) benutten voor applicaties, terwijl je foto’s en video kwijt kan op een budgetvriendelijke geheugenkaart.

[related_article id=”177951″]

Wat is snel genoeg?

Binnenin is de S7-reeks voorzien van een splinternieuwe opperkrachtige Exynos 8890 SoC. Die chip is tot nader order met voorsprong de krachtigste mobiele SoC die we al onder handen namen. De Exynos 7420 in de Galaxy S6 kaapte die titel vorig jaar weg en wordt hier schaamteloos voorbij gestoken. Nieuwer is dus opnieuw beter maar wat ben je in de praktijk met de prestatiewinst? Wat ons betreft: niet zo veel. Momenteel bestaan er geen applicaties die wel zullen draaien op de S7 maar niet voldoende hebben aan de spierkracht van de S6 en we zien daar in de nabije toekomst niet meteen verandering in komen. Goed genoeg is op een bepaald moment goed genoeg en hoewel de extra rekenkracht van de S7 beslist knap is, kunnen we ons geen scenario inbeelden waarin je die kracht ook echt nodig hebt.

Virtual reality kan een uitzondering zijn. Zowel de S6 als de S7 werken in tandem met een Gear VR voor uitstapjes naar een virtuele wereld. Die laten je smartphone zwoegen. In theorie zouden ontwikkelaars kunnen beslissen om een spel te maken dat de extra kracht van de S7 echt nodig heeft. In de praktijk is de markt al zeer klein en zien we een speldesigner niet meteen kiezen om alle potentiele kopers met een S6 naast zich neer te leggen.

De interface

De Galaxy S7 draait de nieuwste versie van Android en Touchwiz maar ook de S6 kreeg pas de update naar Android 6.0.1. Visueel verschilt de softwareschil van beide smartphones dus niet. De S6 edge kreeg bovendien dezelfde verbeteringen voor de edge-functionaliteit als de S7 edge. De S7 krijgt desalniettemin een aantal unieke functies mee. Denk daarbij aan het altijd-aan-scherm en het bewegingspanorama: een panorama-opname die het midden houdt tussen een foto en een video. Ook hier is de S7 weinig verrassend het betere toestel maar ook hier zijn de verschillen miniem.

Lichtgevoelige breedhoek

Samsung besteedde tot slot heel wat aandacht aan de camera van de Galaxy S7. Die zou aanzienlijk beter zijn dan die van de S6, zeker bij weinig licht. Wij testten de twee toestellen naast elkaar om de verschillen in de praktijk te beoordelen.

Het valt eerst en vooral op dat de Galaxy S7 een lens met een bredere hoek heeft dan de S6 het verschil is hierboven erg duidelijk. Hoewel we duidelijk niet zo begaafd zijn in het nemen van foto’s met een rechte horizon zie je hier rechts de foto van een flatgebouw genomen met de S7. De rechtse foto is gelijktijdig genomen met de Galaxy S6. Het gebouw staat op beide foto’s helemaal in beeld, maar zoals je duidelijk kan zien moet je met de S6 rekening houden met een veel grotere afstand van het onderwerp. Hieronder zie je dan weer een foto genomen vanop dezelfde locatie. De Galaxy S7 brengt vanop een identieke plaats veel meer in beeld.

Wat kleuren betreft is er dan weer weinig verschil. De S7 koos over het algemeen iets zeker binnen een iets correctere witbalans, maar beide foto’s zijn levendig en duidelijk.

Ook de macro-capaciteiten bleven identiek. Wij konden geen noemenswaardige verschillen zien tussen de twee foto’s. De lens zorgt er voor dat beide beelden niet identiek zijn, maar kwalitatief is er geen sprake van een noemenswaardig verschil.

In weinig licht moet de camera van de Galaxy S7 schitteren met z’n grotere pixels en ruimere diafragma. Samsung maakte gewag van een groot verschil en het valt ons inderdaad op dat de S7 betere foto’s maakt bij weinig licht. Ook de S6 presteert in vergelijking met de concurrentie niet slecht, maar bovenstaand beeld toont duidelijk aan dat de Samsungs nieuwste telg details beter bewaart.

Onderstaande foto toonden we ook al in de review: in onze serverruimte is er nauwelijks licht en bovendien is er geen reden om daar niet met flash te fotograferen. We deden het toch en hoewel we geen van beide foto’s willen inkaderen valt de lichtgevoeligheid van de beeldsensor hier erg hard op.

De camera van de Galaxy S7-reeks is dus over het algemeen iets beter dan die van z’n voorganger. Toch is enige nuancering hier op zijn plaats: We namen alle testfoto’s in de standaard 12 MP-modus. Door de bredere hoek van de S7 moet die dezelfde hoeveelheid pixels over een breder in beeld gebracht onderwerp verdelen. Bijgevolg zal de Galaxy S6, zeker in goede lichtomstandigheden, objecten die iets verder staan met meer pixels in beeld brengen. Wanneer je een stuk uit een foto wil knippen, valt dat wel degelijk op.

Wat te kiezen?

Zoals we reeds zeiden: de Galaxy S7, Edge of niet, is een spectaculair goede telefoon. Wil je er het geld aan geven, dan houden we je zeker niet tegen. Twijfel je echter en ben je afgeschrikt door de toch wel hoge prijs, dan blijft de S6 een geweldig goede keuze. Een gewone S6 (32 GB) vind je dezer dagen voor minder dan 500 euro terwijl een nieuwe S7 699 euro kost. Prijs-kwaliteit in het achterhoofd genomen is de S6 de keuze die je meer voor je geld biedt. De sprong van S6 naar S7 is klein genoeg dat je niet meteen een verouderd toestel koopt. Het grootste nadeel is de ondersteuning: Omdat de S6 een jaartje ouder is zal Samsung sneller stoppen met het uitrollen van updates naar nieuwe Androidversies.

Met dank aan Coolblue voor het ter beschikking stellen van de Samsung Galaxy S6 Edge voor deze vergelijkende test.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business