Achtergrond

Waarom Europa Android opnieuw viseert

Hoge bomen vangen veel wind. Niemand die het spreekwoord zo goed kent als Google, nu Europa opnieuw op onderzoek trekt.

Het is niet de eerste keer dat zoekreus Google het aan de stok krijgt met de Europese Commissie. De afgelopen jaren was er al veel te doen rond de zaak van de winkelgerelateerde zoekresultaten, waarbij Google betere sponsors prioriteit gaf. Op aangeven van Microsoft vond de EU nu genoeg reden om een tweede front te openen tegen de techgigant.

Het verhaal begint in 2013. Microsoft dient bij de Commissie een dossier in waarin het gewag maakt van misbruik van een sterke positie door Google. Google verplicht smartphonefabrikanten namelijk om een pakketje met Google-apps prominent op het home screen te zetten. Doen ze dat niet, dan krijgen ze geen toegang tot de Google Play Services, zoals de Play Store en Play Music.

Niet verplicht

Natuurlijk staat het die OEM’s vrij om hier niet akkoord mee te gaan, Android is namelijk vrij beschikbaar. De EU is echter van mening dat de interesse in Android-toestellen zonder de Play Services zo miniem is, dat Google zijn positie van macht misbruikt. Ze geven namelijk geen mogelijkheid om andere pakketten standaard te installeren, waardoor ontwikkelaars ontmoedigd worden het te proberen.

Niemand klaagt over de kwaliteit van apps die Google aanbiedt in dat standaardpakket, maar het gebruik van die apps verplichten, op straffe van uitsluiting uit de Play Store, zou andere kandidaten te veel afschrikken. Wie overigens een afgeleide ‘Android-vork’ ontwikkelt, zoals Amazon deed voor zijn Fire-toestellen, zal nooit meer toegang krijgen tot de Play Store.

Waarom doet Microsoft dit?

Microsoft neemt simpelweg wraak op Google. In 2001 kwam Internet Explorer 6 uit. Die browser ging de geschiedenis in als de slechtste browser ooit, maar werd toch als standaard ingesteld op Windows XP. Gebruikers kregen de keuze niet en moesten er gebruik van maken. Google bond toen de kat de bel aan bij de EU, met als gevolg dat Microsoft verplicht werd om gebruikers de keuze te geven tussen zijn eigen browser of andere alternatieven als standaardoplossing.

Terwijl het Google toen te doen was om kwaliteitsredenen, is het Microsoft nu te doen om wraak. Op zich kan je beargumenteren dat de standaardkeuzes van Google beginnende gebruikers vooruit helpen – aangezien ervaren gebruikers zelf alternatieven kunnen zoeken en instellen – maar voor de EU is deze redenering niet goed genoeg.

80 procent van de Europese smartphonemarkt wordt ingenomen door Android. Gaan we kijken naar budgetmodellen, dan is dat bijna 100 procent. Vanwege dat stevige marktoverwicht, voelt de EU zich genoodzaakt om concurrenten ook de kans te geven zich te profileren. Dat is meteen ook de reden waarom Apple buiten schot blijft: hun marktaandeel is onvergelijkbaar.

Terecht de grootste

De Europese Commissie wil niet gezegd hebben dat Google onterecht de grootste is in het landschap, en al zeker niet dat de Google-apps niet goed genoeg zijn qua kwaliteit. Android wist immers grote concurrenten als Symbian, Blackberry OS en Windows Mobile naar de prullenmand te verwijzen, en dat erkent de EU. Wel vindt het dat Google een oneerlijk voordeel uitbuit door te kunnen beslissen wie er toegang krijgt tot de Play Store, door dit vast te hangen aan een appbundel.

De gevolgen die dit onderzoek met zich meebrengt, zullen nog niet meteen gevoeld worden. De verwachting is dat de gesprekken tussen Google en de Commissie waarschijnlijk enkele jaren zullen aanslepen. De EU zou namelijk erg terughoudend zijn om financiële sancties op te leggen. Doet het dat toch, dan zouden we kunnen spreken over miljarden. Bovendien is de kans groot dat een Europees arrest wereldwijd gevolgen zal hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business