Achtergrond

Waterdicht zonder klepjes: hoe het werkt

Vandaag zijn toestellen compleet waterbestendig zonder dat daar klepjes aan te pas komen. Hoe overleeft je smartphone een duik onder water zonder de dingen?

Op IFA in Berlijn praten we met HZO. Het bedrijf trekt onze aandacht met dank aan een opmerkelijke opstelling; een Raspberry Pi die zonder behuizing vrolijk aan het werken is, ondergedompeld in een bak met water. Straf, aangezien het scenario op papier tot de moeder aller kortsluitingen moet leiden.

Klepjes

We zien ze steeds meer: toestellen met de nodige aansluitingen en poorten die je met plezier in het zwembad vergezellen. Twee jaar geleden moest je daarvoor de poorten nog afsluiten met klepjes, vandaag zie je het verschil niet tussen een waterbestendig toestel en een exemplaar dat een bad niet zal overleven. Dat komt omdat hedendaagse waterbestendige elektronica niet meer bang is van een beetje vocht.

HZO is één van de bedrijven verantwoordelijk voor die evolutie. De ondergedompelde Raspberry Pi illustreert erg goed wat er gaande is. Het bedrijf gebruikt een microcoating die het hele binnenwerk van een toestel omsluit zodat er geen water meer aan kan. De Pi op de stand onderging dezelfde behandeling: het toestel is helemaal omsloten door een bijna onzichtbaar laagje van een waterbestendige film.

Gasmachine

HZO stopt het binnenwerk van de gadgets die het moet beschermen in een speciale machine en laat er vervolgens een gas op los. Dat gas hecht zich aan de elektronica en vormt een laagje van nauwelijks enkele microns dik. Door een hele telefoon, e-reader, luidspreker of wat dan ook langs binnen van de coating te voorzien, maakt het niet uit dat water via de poorten de elektronica binnen sijpelt.

Geen nanocoating

Het principe doet denken aan nanocoating, iets waar Europlasma uit Oudenaarde wereldwijde pionier in is. Europlasma spreekt echter consequent van waterressistentie, niet van waterbestendigheid. Het verschil zit in de coating: een nanocoat is te dun en verslijt na een tijdje. De coating volstaat om water af te stoten, maar niet gedurende lange tijd. De microndikke coating van HZO is in verhouding veel dikker en past dus niet op plooibare materialen zoals textiel. Voor rigide elektronica is de microcoating echter perfect.

De Raspberry Pi uit de foto ging samen met de aansluitingen in de coatingmachine. Het dunne jasje beschermt zowel het kleine bordje als de aansluitingen, zodat het geheel niet nat wordt.

HZO hoopt zich in de nabije toekomst te ontpoppen als een gekende naam. Wat Corning Gorilla Glass is voor schermen wil het bedrijf uit de VS worden voor waterbestendigheid. Dompel je binnenkort een e-reader, luidspreker of smartphone onder in de lokale visvijver, dan weet je nu hoe het komt dat je toestel de duik overleeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business