Achtergrond

Beantwoord deze vragen bij het maken van een eigen website

Heb je besloten om een eigen website te maken? Dankzij deze vragen weet je precies waar te beginnen.

Voorbereiding

Het ontwikkelen van een eigen website wordt vaak nog steeds gezien als een intimiderend en duur proces. Volledig onterecht, want het is nooit makkelijker geweest om een eigen website te maken. Een website die je vroeger een klein fortuin kostte en waar een volledig team aan moest werken, maak je nu gratis op jezelf tijdens een vrij avondje. De tools om zelf websites te maken zijn steeds makkelijker en goedkoper geworden, tot op het punt dat iedereen een eigen website kan maken. 

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de vragen die je je moet stellen nog voordat je begint met het (laten) bouwen van je website. Zo kom je volledig beslagen ten ijs.

Kan ik een website zelf maken?

Je moet geen raketgeleerde zijn om een eigen website te kunnen maken. Sterker zelfs, je moet niet eens een webdesigner of developer zijn. Dankzij de uitrol van kwalitatieve websitebouwers (beter bekend als ‘sitebuilders’) kan je simpelweg een bestaand sjabloon gebruiken en die met enkele klikjes naar je hand zetten. Je vertrekt dus van een professioneel gemaakt design en gaat vervolgens eigen afbeeldingen en teksten toevoegen. Alles wordt voor jou uit handen genomen: design, technisch onderhoud, security, etc. 

Hoe eenvoudig een sitebuilder ook is, het heeft wel zijn beperkingen. Zo beschik je niet over een eigen design, waardoor jouw grootste concurrent bijvoorbeeld identiek hetzelfde sjabloon kan gebruiken. Ook is het eindresultaat steeds een compromis: je neemt genoegen met de functionaliteiten die reeds voorzien zijn. Wanneer je een website laat maken, dan heb je volledige controle over het eindresultaat. Zo wordt je website een perfecte weerspiegeling van jouw merk. 

Een veelgekozen tussenslag (tussen een volledig op maat gemaakte website en een sitebuilder) is WordPress. Maar liefst 38% van het internet draait op WordPress en dat aandeel stijgt steeds. Het CMS (Content Management System) werd vroeger vooral gebruikt voor blogs, maar ondertussen gebruiken ook tal van bedrijven het voor hun professionele website. Een voordeel ten opzichte van een sitebuilder, is dat WordPress volledig gratis te gebruiken is. Er bestaan alternatieven op WordPress (zoals Drupal en Joomla) maar de meeste gebruikers zijn beter af bij WordPress omwille van de immense ondersteuning. De thema’s zijn legio en voor elke taak bestaat er wel een plugin. Aangezien zoveel mensen het platform gebruiken, vind je online ook makkelijk een antwoord op al je vragen. 

Hoeveel kost een website?

De eerste vraag die altijd wordt gesteld aan een ontwikkelaar is “hoeveel kost het om een website te laten maken.” Dat is ook het moment waarop de ontwikkelaar vastloopt, want er is nu eenmaal geen eenduidig antwoord op. Zoals hierboven reeds vermeld, zijn er zoveel verschillende manieren waarop je een web project kan tackelen. Wanneer je start van een bestaand sjabloon, ga je al heel wat kosten besparen in vergelijking met starten vanaf een leeg canvas. 

Verder wordt de prijs ook in grote mate bepaald door de omvang van je website, en de dynamische componenten die je eraan wil toevoegen. Met dynamische componenten worden delen van je website bedoeld waar interactie mee mogelijk is. Denk dan bijvoorbeeld aan een blog of een live chat. Een op maat gemaakte onepager (een website die bestaat uit 1 pagina, waar alle informatie onder elkaar staat) heb je in de meeste gevallen al voor zo’n 1000 euro. Voor een uitgebreide website met meerdere pagina’s en een goed doordachte strategie, betaal je al snel 5000 euro. 

De goedkoopste oplossing is ongetwijfeld om je website zelf te maken via een sitebuilder. In veel gevallen (zoals bij Wix en de Combell SiteBuilder) betaal je hier een maandelijks bedrag voor. In ruil hiervoor krijg je niet alleen toegang tot de sitebuilder software, maar je krijgt ook een domeinnaam en webhosting. In veel gevallen zou je enkel voor die webhosting al ongeveer hetzelfde bedrag betalen als wat je betaalt voor het sitebuilder pakket, dus een slechte deal is het zeker niet. Hoe duurder het pakket, hoe meer pagina’s en mogelijkheden je krijgt. 

Bij een WordPress-website hoef je niet te betalen voor het systeem, maar wel voor de webhosting. Voor een standaard website betaal je daar meestal tussen de 50 en 150 euro per jaar voor. Na het installeren van WordPress kan je aan de slag met een gratis thema, maar in de meeste gevallen zal je een betalend thema nemen. Hier betaal je doorgaans een 50-tal euro voor. Vervolgens kan je pagina’s maken en elk onderdeel van je website zo opbouwen. Aan de hand van plugins voeg je extra functionaliteiten toe, zoals een contactformulier, een SEO-checklist en een Instagram widget. De meeste plugins zijn gratis, maar vaak heb je net een functionaliteit nodig die enkel bij de betaalde versie van de plugin zit. In de praktijk zal je dus wellicht ook een of meerdere “premium” plugins op je website hebben. Ook zal je geregeld de licentie van betaalde plugins en betaalde thema’s willen verlengen, zodat je toegang krijgt tot updates. Het is namelijk belangrijk om steeds de laatste nieuwe versies van plugins en thema’s te draaien. Zo blijft je website veilig en goed werkend. 

Welk platform is ideaal voor mij?

We vatten graag nog even de verschillende manieren samen om een website te maken. 

SitebuilderWordPressOp maat gemaakte website
KostprijsGoedkoop (soms zelfs gratis)Gratis systeem (maar wel nog zelf webhosting betalen). Thema’s en plugins kunnen geld kosten. Duur
FlexibiliteitBeperkt: eindresultaat is een compromisGrote diversiteit qua thema’s en veel aanpassingsmogelijkhedenVolledige vrijheid. De website is een perfecte weerspiegeling van jouw merk.
MoeilijkheidsgraadHeel eenvoudigVraagt wat opzoekingswerk en ervaringTechnische kennis is een must
Ideaal voorEenmanszaken die een informatieve website willenKleine en grote bedrijven die een dynamische website willen. Grotere bedrijven met een doordachte online strategie.
Voornaam*
Achternaam*
Jobtitel*
Bedrijf*
E-mail*
Telefoonnummer*
Door het downloaden van deze white paper gaat u akkoord met onze privacy-, cookie- en algemene voorwaarden. Uw gegevens worden opgenomen in onze database en kunnen gedeeld worden met de samenstellers van deze downloads. We maken er u op attent dat u door deze samenstellers kan worden benaderd. U kan uw gegevens hier centraal bekijken, beheren, uitschrijven of aanpassen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business