Achtergrond

iOS 16 vs. Android 13: de titanenstrijd barst weer los

iOS 16
Zowel iOS 16 als Android 13 staan dit jaar klaar om de vorige versies van de besturingssystemen op te volgen. Wat zijn zoal de nieuwigheden, en hoe verhouden ze zich ten opzichte van elkaar?

Na zoveel jaren werken met deze smartphonebesturingssystemen lijkt het stilaan wel overbodig om ze nog eens te introduceren. Iedereen heeft beide ongetwijfeld al eens van dichtbij gezien. Zoals bij alle grote concurrenten in de techwereld zorgen ze voor de nodige verdeeldheid, met hevige fans in beide kampen. Ze zijn voortdurend aan het strijden om de begeerde kroon op de smartphonemarkt, en daarvoor moeten ze natuurlijk steeds op zoek naar vernieuwing.

Ook dit jaar brengen zowel Apple als Google een nieuwe versie van hun besturingssysteem uit, met uiteraard allerlei nieuwe functies, in de hoop om elkaar de loef af te kunnen steken. Technologiefans kijken er steeds reikhalzend naar uit, en ook dit jaar is dat niet anders. Gelukkig lossen de ontwikkelaars van beide systemen naar aanloop van de release ontwikkelaarsversies die ons een voorsmaakje geven van wat we dit jaar allemaal mogen verwachten. Wij namen de proef op de som en installeerden beide besturingssystemen om een kritische blik te werpen op de nieuwigheden in iOS 16 en Android 13.

De upgrade aan Material You zorgt voor nog meer visuele aanpassingen aan apps.

De kracht van Android

In de strijd tussen beide besturingssystemen zijn er wel meerdere argumenten om voor Android te kiezen. Het belangrijkste is echter de prijs. De smartphones van Apple staan voor veel gekend, waaronder ook een flink prijskaartje. Toegegeven, ook bij Android kan je soms aardig dure smartphones terugvinden, maar hier speelt vooral de keuze die je als gebruiker hebt. Je kan Android-toestellen terugvinden voor 150, maar ook 1.500 euro, wat in schril contrast staat met wat we van Apple gewoon zijn. Daarnaast geeft Android je ook meer controle over wat je allemaal met je smartphone wil doen.

Het ecosysteem van Apple is handig voor mensen die er met hun beide benen instaan, maar zodra dat minder het geval is, stuit je al gauw op een boel beperkingen. Je hebt met Android meer te zeggen over hoe je het uiterlijk van je toestel vorm wil geven, bijvoorbeeld. Apple geeft je ook wat keuzes, maar het zal er altijd wel een beetje Apple uit blijven zien. Ook blijven functies zoals widgets en multitasken met apps toch nog steeds het allerbest als je ze op Android doet.  Wat voor nieuwigheden heeft Android 13 dan allemaal in petto? Wij gingen voor jou met de huidige bèta aan de slag.

Kies binnenkort zelf tot welke foto’s je applicaties allemaal toegang krijgen.

Nieuw in Android 13

Het is een traditie dat nieuwe Android-versies gekoppeld worden aan een letter uit het alfabet, waarna die verwijst naar een zoete snack. Sinds Android 10 zijn ze daar voor het grote publiek wat van afgestapt, maar echt weg is het niet. Android 13 krijgt de letter ‘T’, wat smakelijk staat voor tiramisu. Voorlopig ziet het ernaar uit dat Android 13 geen opvallend grote update zal worden. De grootste nieuwigheid aan Android 12 van vorig jaar was de komst van het nieuwe design van de interface, genaamd Material You. Hiermee krijg je veel meer controle over alle verschillende elementen van jouw interface en kan je zelf kleurenpatronen aanbrengen aan tekst, iconen aanpassen en meer. Als de huidige bèta ietwat representatief mag zijn, dan ziet het ernaar uit dat Android 13 daar op verder bouwt, maar slechts een incrementele update geeft.

Met de grote aanpassing van vorig jaar ligt de focus nu eerder op het verbeteren van de huidige functionaliteiten dan grote nieuwigheden. Zo zullen nieuwe apps je telkens duidelijk vragen of je er notificaties van wil ontvangen. Daarnaast volgt er ook een optie om je gekozen taal per app apart in te stellen. Zo stel je dus je Instellingen bijvoorbeeld in het Nederlands in, terwijl WhatsApp in het Engels wordt weergegeven. Ook zou de Stille Modus worden aangepast, en zouden de trillingen die je nu nog doorkrijgt volledig worden uitgeschakeld om de modus écht stil te maken.

Ook de knip-en-plakfunctie werd grondig aangepakt. Als je iets knipt, dan verschijnt dat linksonder op het scherm. Indien het tekst is, dan krijg je nog de optie om die hier apart aan te passen, alvorens je die verstuurt. Op vlak van veiligheid krijg je enkele leuke toevoegingen. Zo zullen apps je steeds vragen of ze toegang krijgen tot bepaalde media, zoals audio, video en afbeeldingen. Ook kan je kiezen tot welke foto’s een app in de toekomst toegang krijgt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen grafische aanpassingen zijn. Waar Material You voorheen slechts een beperkte hoeveelheid kleuren uit je achtergrond kon trekken om ze automatisch aan je interface toe te voegen, is de functie nu uitgebreid.

Daarnaast wordt in de code de komst van ‘cinematische’ achtergronden vermeld. Dit zijn achtergrondafbeeldingen die meebewegen als je je telefoon lichtjes tilt of draait. Zo zullen ook apps van derde partijen mee vertaald worden naar het nieuwe ontwerp. Het scherm waar je de audio-output kan kiezen krijgt ook een Material You-herwerking, met wat bijgewerkte functionaliteiten die je eenvoudiger laten schakelen tussen verschillende toestellen. Er zijn nog enkele andere functies die naar verluidt in ontwikkeling zijn, maar daar konden we in de huidige versie nog niet mee aan de slag. Zo zou er een betere energieoptimalisatie komen, waardoor je smartphone het langer uitzingt met zijn batterij.

Ook zouden we via een ‘Tap to transfer’-functie sneller en makkelijker media met andere toestellen kunnen delen. Wat dit allemaal juist inhoudt, is voorlopig nog niet duidelijk. Ook al lijkt het grote keuzeaanbod een aardig voordeel, toch is het voor Android niet enkel rozengeur en maneschijn. Veel ontwikkelaars brengen hun eigen versie van het besturingssysteem uit, waardoor niet elke ervaring op elk Android-toestel hetzelfde is. Daar komt dan ook nog eens de nodige keuzestress bij voor het shoppen naar je volgende Android-smartphone. Het gigantische keuzeaanbod maakt het de doorsnee consument niet bepaald gemakkelijk.

De kracht van iOS

Er zijn tientallen argumenten waarmee we een Androidgebruiker zouden kunnen overtuigen om de overstap naar Apples iOS te maken. De kracht van iOS schuilt – deels – in het ecosysteem dat Apple de voorbije tien jaar heeft opgebouwd. Het besturingssysteem voor de iPhone gaat ook heel lang mee. Apple is erin geslaagd een formule te vinden waarbij hardware en software nagenoeg perfect op elkaar afgestemd zijn. Daardoor krijgt iOS vaker systeemupdates en kan de fabrikant die (beveiligings)updates ook veel langer uitrollen voor oudere toestellen. Zo gaat de iPhone 6S uit 2015 in 2022 voor het eerst uit de boot vallen, en geen iOS-updates meer ontvangen.

Doordat de fabrikant soft- en hardware op elkaar kan afstemmen leidt dat vaak ook tot zeer goede prestaties. iPhones werken supersnel en vlot, ook na zes jaar gebruik. Er zit na een tijdje uiteraard wat vertraging op, maar dat valt heel goed mee. Door diezelfde afstemming tussen soft- en hardware kan Apple zijn toestellen ook een stuk beter beveiligen dan Google voor Android. De voorbije jaren zette de iPhonebouwer grote stappen om toestellen privacyvriendelijker te maken. Heel veel data wordt namelijk op het toestel verwerkt en verlaat je iPhone dus niet. Die gaat niet naar Apple, en niet naar derde partijen. Dat vraagt natuurlijk ook wel wat rekenkracht, maar dat lijkt geen probleem te zijn met de A Bionic SoC’s, de processoren voor iPhones.

Appleproducten maken uitstekend gebruik van je persoonlijke iCloud-account.

Nieuw in iOS 16

Laten we beginnen bij het toegangsscherm. Bij de aankondiging van iOS 16 viel Apple meteen met de deur in huis: je kan nu een pak meer doen met het toegangsscherm op je iPhone. Je kiest zelf wat je wil zien: welke kleuren, lettertypes, foto’s, effecten, datum & tijd-weergave, widgets van andere applicaties, extra mogelijkheden met Focus en ga zo maar door. Het komt erop neer dat gebruikers in de nieuwe versie hun toegangsscherm veel persoonlijker kunnen maken, iets dat Apple jarenlang niet toeliet. De features zijn vergelijkbaar met wat er al kan op je Apple Watch en zullen dus herkenbaar zijn als je er een hebt.

De tweede nieuwigheid die gekoppeld is aan het nieuwe toegangsscherm is de uitbreiding van Focus. De functie is een uitgebreide ‘Niet Storen’ en werd in iOS 15 voor het eerst geïntroduceerd. Intussen is Focus ook beschikbaar in macOS, iPadOS en watchOS. Je kan apps blokkeren in bepaalde periodes of net toestaan. Apple heeft diezelfde Focus nu ook ingebouwd in de nieuwe toegangsschermen. Zo kan je tijdens je werk een professioneel toegangsscherm instellen en in je privé een toegangsscherm met bijvoorbeeld een foto van je familie. Op die manier filter je content die je tijdens het werk even kan missen en omgekeerd.

Tot slot zal je ook schema’s kunnen maken voor Focus. Zo bepaal je op voorhand welke Focus automatisch mag activeren bij een locatie, app of tijd. Foto’s in iCloud krijgt ook een update. iOS 16 brengt de mogelijkheid om met je iCloud-familie een aparte fotobibliotheek te creëren. Dat kan met maximaal vijf personen. De Berichten-app zal vanaf dit najaar eindelijk een hele reeks functies krijgen waar gebruikers al jaren naar vragen. Zo zal je een bericht kunnen aanpassen tot 15 minuten na verzending. Je kan de verzending van het bericht ook ongedaan maken tot 15 minuten na verzending. Heb je een bericht gelezen, maar kan je niet meteen reageren en heb je een herinnering nodig? Je kan het bericht opnieuw aanduiden als ongelezen.

iOS Mail krijgt gelijkaardige verbeteringen. Zo kan je de verzending van een mail ongedaan maken. Hiervoor krijg je 10 seconden de tijd nadat de mail is verstuurd. FaceID zal voortaan ook werken als je je iPhone horizontaal houdt. Verder zal je FaceTime-gesprekken automatisch kunnen verderzetten vanop een ander iCloud-toestel. Apple gebruikt hiervoor de bestaande Handoff. Daarnaast komt er een soort Paint-app naar iOS en iPadOS. Die krijgt de naam Freeform, maar zal pas later dit jaar uitgerold worden. Tot slot krijgt Spotlight (de zoekfunctie) in iOS 16 ook een vast plekje. Zo zal je meteen vanop het thuisscherm op de zoekbalk kunnen tikken om een app of een bepaalde foto terug te vinden.

Is er wel een winnaar?

Helemaal niet. Android en iOS zijn twee besturingssystemen die op een totaal andere manier worden benaderd door hun moederbedrijf. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook heel veel verschillen. En die verschillen maken nu net dat er voor- en tegenstanders zijn, en maar goed ook, want zonder concurrentie zou de smartphonemarkt saaier en minder innovatief zijn.

Op zich domineren er momenteel ook maar twee besturingssystemen de markt. Zou daar in de toekomst nog verandering in komen? Dat lijkt steeds moeilijker te worden. En moet je nu iemand overtuigen om over te stappen naar iOS of Android? Dat blijkt een lastige. Naast het feit dat mensen gewoontedieren zijn, zal één van beide platformen hun persoonlijke voorkeur blijven genieten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business