Review: Android 2.2 en Flash 10.1

Android krijgt met versie 2.2 een fikse snelheidsboost en zijn eerste Flash-speler. ZDNet test ze allebei op een Nexus One.

Dit is geen telefoonrecensie, althans niet in de klassieke zin. We kijken deze keer grotendeels naar het besturingssysteem en de nieuwe functies daarin. Dit in combinatie met de Flash Player van Adobe.

Het eerste wat ons opvalt is de ongelooflijke snelheid van Android 2.2, codenaam Froyo. Voor het eerst hebben we een Androidtelefoon in handen die ogenblikkelijk reageert op onze vingers.

Concreet wil dat zeggen dat wanneer we Twitter of Facebook opstarten (via de officiële applicatie over wifi) er gewoonweg geen laadtijd is. Ook bij een toepassing als Google Earth merken we de prestatieverbeteringen wanneer we de wereldbol stevig laten draaien of inzoomen.

 

Review: Android 2.2 en Flash 10.1 op de Nexus One

[related_article id=”158901″]

 

Mobiele hotspot
Android 2.2 heeft een paar verbeteringen, maar verandert niets aan zijn bekende interface. Vaak gaat het om ingebouwde functies die de telefoonmakers tot nu toe zelf meeleverden. Zo is er een verbeterde Exchange-ondersteuning en kan elke Androidtelefoon functioneren als een mobiele hotspot voor je laptop, via wifi of USB.

Op prestatievlak belooft Google dat Froyo de CPU-gerelateerde code twee tot vijf keer sneller laat werken. Ook browsen en wisselen van applicaties moet vlotter gaan. Die beweringen kunnen we alleen maar bevestigen. De Nexus One beschikt weliswaar al over een Snapdragonprocessor van 1 GHz. Toch moeten we vaststellen dat dit toestel andere Androids met dezelfde chip, bijvoorbeeld de HTC Desire of de Sony Ericsson Xperia X10, achter zich laat qua reactietijd.

Froyo biedt een aantal applicaties die Android een stuk nuttiger maken. Zo is er Car Home, een applicatie waarmee je tijdens het rijden zaken als navigatie, contacten en muziek kunt raadplegen. Handig is dat je de applicatie niet per ongeluk kunt uitzetten, behalve met de grote Exit-knop in het programma.

Een hippe Google-applicatie is Goggles. Hiermee kan je een foto nemen van een object om er vervolgens meer info over te krijgen. Dit werkt echt en is bijzonder cool. Anderzijds moet je het wel realistisch houden. Tekst, bekende logo’s en zelfs een Dilbert-strip worden probleemloos herkend.

Maar als je het voorwerp absoluut niet kent, dan is de kans klein dat Google je meer heil kan brengen. Leuk, maar te gebruiken met nuancering.

Eindelijk Flash
Het grootste nieuwe onderdeel van Froyo komt niet van Google maar van Adobe. Eindelijk hebben we een telefoon met Flash in handen.

Zodra de plug-in voor de browser wordt geïnstalleerd, kan je elke site met Flash gewoon laden zoals op een pc. Filmpjes, games en websites werken probleemloos. Wie echt bezorgd is om batterijverbruik of een tragere laadtijd, kan bij de browserinstellingen plug-ins nog altijd uitschakelen. Ook kan je de browser elke keer laten vragen of Flash op een pagina moet worden geladen.

Flash op een mobiele telefoon voelt aanvankelijk wat vreemd aan. Net zoals met gewone websites is niet alles geoptimaliseerd voor een klein scherm en vingerbediening. Maar sites die wel zijn aangepast, sluiten dan weer naadloos aan. Zo komen we op gamingsite Kongregate onmiddelijk op de mobiele versie, waar we automatisch ‘vingervriendelijke’ games tegenkomen.

Als de Flash-speler geladen is, kun je deze trouwens vergroten. Dit betekent dat je games op een volledig scherm kunt spelen, wat de speelbaarheid aanzienlijk vergroot.

Flash draait vlot op de Nexus One en laat games zelfs op het volledige scherm zien.


Batterijduur

De stabiliteit van Flash wordt regelmatig in twijfel getrokken, maar op Android lijkt dit alvast onterecht. Hoewel we dit toestel maar een dikke week in handen hebben gehad, werkt alles zoals het hoort. Flash vraagt weliswaar tijd om te laden, maar verder kunnen we er weinig negatiefs over zeggen.

Als we dan toch moeten klagen, dan keren we terug naar een bekend euvel van bijna alle smartphones: de batterij. Ook deze Nexus One rekt het hooguit een dag. Bij vrij intensief gebruik waarbij Flash, wifi en 3G aanstaan (bluetooth uit), moeten we tegen de avond alweer opladen. Niet leuk voor mensen die na het werk nog een sociaal leven hebben.

Conclusie
Met Froyo toont Google dat het puur op software een stevige snelheidsverbetering kan realiseren. Geen lange waslijst aan nieuwe functies (wel een korte), maar een veel betere gebruikservaring door de snelle reactietijd.

Adobe toont op zijn beurt dat Flash op een telefoon naar behoren werkt en zich aanpast aan het kleinere scherm.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business