Nieuws

Vijf jaar Android in cijfers

Google"s mobiele besturingsssysteem is vijf jaar jong vandaag – Androids worden niet ouder, ze worden geupdated en vervangen – en mijn collega bij Crave UK heeft een leuk verhaal over de oorsprong van Android.

Ik, daarentegen, ga dieper in op Android nu.

Laten we eerst eens kijken de favoriete cijfers van Andy Rubin (nvdr.: oprichter Android Inc, nu aan het hoofd bij Google"s mobiele divisie) en andere Googlers: het totaal aantal Android-activaties.

[related_article id=”161563″]

Googleplex, Google"s hoofdkwartier, heeft midden september aangekondigd een half miljard activaties verwerkt te hebben. Rond diezelfde periode maakte Googlebaas Eric Schmidt bekend dat er 1,3 miljoen activaties per dag werden uitgevoerd. Tot op de dag van vandaag betekent dat dus ongeveer 570 miljoen activaties.

Als Android even snel blijft groeien zoals het nu groeit (en we Eric Schmidt op z"n woord mogen geloven) zal Android één miljard activaties behalen voor zijn zesde verjaardag volgend jaar. Dat is een paar jaar minder dan Facebook nodig had om een miljard actieve gebruikers te halen, en dat is indrukwekkend. Want uiteindelijk is een Facebookaccount gratis aan te maken met enkele keer klikken, terwijl een Android-smartphone toch al snel flink wat geld kost.

Over Android-toestellen gesproken: afgelopen mei waren er meer dan vierduizend unieke Android-interfaces. vierduizend custom roms. Maar zoveel Android-modellen zijn er niet: eerder dit jaar waren er in totaal zeshonderd verschillende Android-toestellen.

Android-smaken

En dan zijn er nog verschillende smaken Android. De eerste twee, 1.0 en 1.1 kregen geen lekkere desertnamen. 1.5 Cupcake. 2.1 kreeg als naam Eclair mee, een van de destijds populairste versies op 1.6 na.

Eclair draait momenteel nog op 3,1 procent van alle toestellen. Daarna kwam Froyo, die momenteel nog altijd op twaalf procent van alle toestellen draait volgens Google.

Maar de kans is groot dat je vandaag een Android-toestel hebt met Android 2.3 Gingerbread. meer dan de helft van alle toestellen draait nog altijd op het inmiddels twee jaar oude besturingssysteem.

Daaropvolgend kwam Android 3.0 die enkel op tablets draaide. Ice Cream Sandwich, ook wel gekend als versie 4.0 van Android, draait inmiddels op 25,8 procent van alle toestellen. Iets minder dan drie procent draait Jelly Bean, het besturingssysteem dat deze zomer werd voorgesteld (Android 4.1).

Maar wat kan je nu met al die toestellen?

Android App-winkel AppBrain meldt dat er momenteel 556.802 apps in de Play Store staan, waarvan er ongeveer vijfentwintig procent "rommel" zijn.

En wat het meest populaire toestel betreft: zonder twijfel de lijn Galaxy-toestellen, met op kop de Galaxy S2 en S3. Op de derde plaats komt de Galaxy S.

Meer nog: acht op de tien populairste toestellen zijn Galaxy-toestellen van Samsung.

Als de trend zich blijft voortzetten, dan is er binnen vijf jaar een Android-toestel geactiveerd voor elke aardling op onze planeet, maar velen daarvan zullen nog steeds leven in de Samsung Galaxies. Gelukkige verjaardag, Android!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business