CES 2013: de toekomst van IT

Sommige mensen vinden CES tijdsverlies, maar als je een beetje voorbij de consumentenhypes kijkt, kan je ook al te toekomst van IT zien op de beursvloer.

Als dat een beetje gek in de oren klinkt, bedenk dan dat de opkomst van Bring-your-own-device ontsproot uit consumententechnologie. Sommige IT-managers houden nog steeds niet van BYOD, maar consumententelefoons als de iPhone hebben wel de Blackberry verdreven en tablets kwamen op kantoor binnen omdat zoveel gebruikers het toestel thuis zo graag gebruikten. Als je als 21ste eeuwse IT-beheerder consumententechnologie wil negeren, doe je dat op eigen risico.

Neem nu bijvoorbeeld de keynote van Shawn Dubravac, hoofdeconoom en onderzoeksdirecteur van CEA op CES 2013. Volgens hem gaan we naar een post-smartphonetijdperk. Toen Apple in 2007 de iPhone uitbracht lag de nadruk op zijn gebruik als telefoon. Vandaag gaat 65 procent van de tijd die we op een telefoon spenderen naar andere dingen dan communicatie. Zels als je rekening houdt met e-mail, sms en dergelijke is de smartphone eigenlijk geen communicatietoestel meer.

Wat is een smarthpone dan wel? Ze worden een interface voor diensten. De smartphone is het ‘vizier van je digitale leven’. Of je het leuk vindt of niet, maar voor IT betekent het dat je smartphonevriendelijke apps moet gaan maken. De smartphone is de computer van de 21ste-eeuwse werker.

Terzelfdertijd komen er steeds meer sensoren bij op smartphones: meerdere camera’s, microfoons en accelerometers. Ze worden ook hubs voor sensoren zoals bloeddruk- en glucosemeters. Al die gegevens gaan gebruikt worden.

Data

Zoals Dubravac zei ‘data zijn de nieuwe pasmunt’. We kennen die idee al van het web, maar Dubravac wijst op voorbeelden waarbij data verzameld worden uit de echte wereld. Verzekeringsmaatschappijen die een zwarte doos in je auto zetten om je rijgedrag in de gaten te houden.

De volgende stap voor deze technologie is om kortingen te geven aan chauffeurs die bereid zijn hun rijgedrag te laten meten. En wil je soortgelijke technologie gebruiken om je vrachtwagenchauffeurs te monitoren? Gebruik je een dergelijke technologie om het rijgedrag van de kinderen in de gaten te houden en zou je een overheidstoepassing installeren die nagaat of je niet te snel rijdt?

Voor het optimale gebruik van realtime data van werknemerstoestellen kan de slinger erg makkelijk doorslaan naar privacy-inbreuken. Maar het is een slinger die je wel eens vroeger kan tegenkomen dan je denkt.

Dubravac heeft ook twee trends aangehaald die een verandering kunnen betekenen voor netwerkbeheerders. De eerste is ‘high pixel density spill’, de groeiende vraag naar hoge beeldresoluties zoals bij Apples retinascherm. Daarbij tonen al onze apparaten HD-video en vragen we steeds meer bandbreedte van onze nu al overbelaste netwerken.

Tegelijkertijd zullen er in 2013 zo’n 350 miljoen toestellen met een IP-adres op de markt komen. Denk je echt dat je nog wegkomt met uitstel van die IPv6-migratie? Ik alvast niet.

Tweede scherm

Dubravac zei ook dat we ‘digitale omnivoren’ worden. We consumeren meer en meer data vanop meerdere schermen.

Terwijl Dubravac zich toespitste op de betekenis van een tweede scherm in de woonkamer, bedacht ik me wat we gaan moeten doen om de overstap van het ene scherm naar het andere te vergemakkelijken voor werknemers.

Bijvoorbeeld als iemand iets leest op zijn smartphone en die wil dat gebruiken in een document dat hij aanmaakt op zijn pc.  Zowel Microsoft met Windows 8 en Canonical met Ubuntu Linux geloven dat je gebruikers een gemeenschappelijke interface moet aanbieden voor al deze schermen.

Tenslotte ziet Dubravac het opkomende belang van spraak- en gebaarbesturing voor onze toestellen. Hij gelooft dat Siri van Apple nog maar het begin is van een pad dat leidt naar Star Trek-achtige computertoepassingen.

Dit betekent niet dat we allemaal een stillere werkplek nodig hebben. Want dankzij alle sensoren in onze telefoon zoals de uitwaarts gerichte microfoon op de iPhone 5, kunnen onze toestellen steeds beter naar ons luisteren.

Zet alles samen en je krijgt een toekomstbeeld van alomtegenwoordige informatisering, waarbij de meeste van onze toestellen communiceren met elkaar, met ons en ze zijn zich bewust van onze aanwezigheid.

Google Glass kijkt uit naar een toekomst waar we onze computerschermen zien in onze bril. Dubravac ziet een toekomst waar iedereen rond ons, zelfs onze ramen en spiegels kunnen dienen als schermen, waar onze toestellen ons in de gaten houden zelfs als we ze niet actief gebruiken. Hoe zullen onze kantoren eruit zien? Hoe zal onze wereld eruit zien?

Ik weet het niet, maar ik denk dat de antwoorden makkelijker van de beursvloer van CES zullen komen dan van elders.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business