Nieuws

Nieuwe techniek laat 3D-objecten ‘groeien’ uit vloeistof

Carbon3D heeft een indrukwekkende manier ontwikkeld om objecten te creëren vanuit een speciale hars, waarbij het traditionele laag voor laag 3D-printen overgeslagen wordt.

Bij 3D-printen op traditionele wijze legt een machine het materiaal laag voor laag op elkaar om een object te creëren. Dit kost tijd en laat vaak duidelijk zien waar de lagen zijn neergelegd. Probeer je nu voor te stellen dat een object kan "groeien" uit een bak vol vloeistof. Vergelijk het een beetje met Robert Patrick die als de T-1000 uit een plas vloeibaar metaal tevoorschijn komt in de film Terminator 2.

Beginnend bedrijf Carbon3D introduceerde deze week een nieuwe manier om 3D-objecten te printen. De CLIP-technologie (Continuous Liquid Interface Production) gebruikt een lichtgevoelige hars die reageert op UV-licht en zuurstof. Het resultaat zijn effen 3D-objecten die verschijnen uit een bak met vloeistof als een machine ze omhoog trekt.

UV-licht en zuurstof
“In de kern van het CLIP-proces is een speciaal raam dat licht en zuurstof doorlaat, een beetje net zoals een contactlens”, legt Carbon3D uit. “Door de zuurstofstroom te reguleren, creëert CLIP een zone in de hars waar fotopolymerisatie niet voorkomt. Door met licht het 3D-model in het hart van de hars weer te geven, komt het fysieke object tot stand.”

Zuurstof voorkomt dus dat de hars hard wordt, terwijl UV-licht ervoor zorgt dat dit juist wel gebeurt. Door deze twee variabelen op de goede manier te combineren is het mogelijk een object te creëren in de vloeistof.

Verbetering
Dat 3D-objecten niet meer laag voor laag opgebouwd worden, is een grote stap vooruit. “De huidige 3D-printtechnologie is eigenlijk niet meer dan keer op keer 2D-printen”, vindt Carbon3D. Dingen gemaakt met de CLIP-technologie lijken meer op gegoten objecten met een glad oppervlak. Het bedrijf beweert dat hun techniek zo"n 25 tot 100 keer sneller is dan traditioneel 3D-printen. Daarnaast biedt het een breder scala aan materiaal en betere kwaliteit.

Carbon3D is gestart in 2013, maar heeft tot nu toe in stilte aan de ontwikkeling van de CLIP-technologie gewerkt. Inmiddels heeft het bedrijf al 40 miljoen dollar aan financiering opgehaald bij investeerders, waaronder Sequoia Capital. “Als we willen dat 3D-printen uit de schaduwen stapt waar het al tientallen jaar vastzit, moeten we een nieuwe technologie ontwikkelen met een fris perspectief en de fundamentele kwetsbaarheden aanpakken”, denkt Jim Goetz van Sequoia.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business