Nieuws, slider

Gent verlengt handenvrij winkelen

Wil je winkelen in een stadscentrum zonder met zakjes rond te lopen? Gent biedt al een jaar een oplossing voor dat probleem aan.

In Gent kan je al een jaar handenvrij winkelen. Shop & Hop is een dienst waarbij je gekochte producten in de winkels achterlaat, waarna een fietskoerier deze naar een afhaalpunt brengt. Gent testte de dienst een jaar lang en wil deze nu commercialiseren. In samenwerking met een bedrijf uit de privaatsector wil de gemeente Shop & Hop nog minstens twee jaar aanbieden. Zo weet het Nieuwsblad.

Commercialiseren

Tot nu toe werden je pakjes gebracht naar een afhaalpunt in een parkeergarage. Via sms krijg je een code door waarmee je het juiste kastje kan openen. De firma die het beste voorstel doet, zal deze dienst in de toekomst mogen overnemen. In dat geval zal je eveneens leveringen aan huis kunnen ontvangen. Bovendien moet het bedrijf eveneens afhaalpunten voorzien op de park-and-rides Gentbrugge en Weba, aan de Zuid, aan het Sint-Pietersstation en aan de fietsenstalling onder de Sint-Michielshelling.

De aankopen die je doet, moeten dezelfde dag geleverd worden. Gent voorziet hierbij eveneens alle zaterdagen, koopzondagen, braderieën en de grote feestenperiodes in Gent. Jammer genoeg zal je voortaan wel moeten betalen om gebruik te kunnen maken van Shop & Hop. Gent investeerde ongeveer 300.000 euro in het experiment, maar deze geldinjectie zal nu stoppen. De firma die handenvrij winkelen aanbiedt, moet aan Gent op voorhand aangeven wat ze wil aanrekenen aan de consument en/of handelaar.

Potentieel

Dat Gent de dienst verder wil aanbieden, is verrassend. Op negen maanden tijd werd Shop & Hop immers slechts 402 keer gebruikt. Toch ziet de gemeente potentieel in de dienst. “We willen het opschalen naar een duurzaam businessmodel. Weg van het experimentele, naar een model waarbij handenvrij winkelen op zichzelf staat,” zegt Thomas Martens, medewerker van middenstandsschepen Christophe Peeters (Open VLD). “We blijven erin geloven. Er is veel interesse vanuit de sector.”


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business