Apple heeft tijdens het uitgeven van zijn kwartaalcijfers aangegeven dat het vierde kwartaal geen lichtpuntje zal zijn; dit schijnt nu ook door naar leveranciers van de iPhone die stuk voor stuk lagere winstverwachtingen neerzetten.

Niet vaak in de geschiedenis zie je dat hele bedrijven zo afhankelijk zijn van een afnemer dat de winstverwachting direct omlaag gaat als er bij één afnemer minder vraag is. Apple is een van de bedrijven die dat effect wel kan veroorzaken – hele bedrijven kunnen er zelfs aan failliet gaan. Imagination Technologies ging hard onderuit op de beurs toen Apple besloot geen gebruik meer te maken van de gpu-ontwerpen van het Britse bedrijf. Deze week zijn er vier andere leveranciers die de winstverwachting omlaag hebben geschroefd door een lagere vraag naar iPhone-componenten bij Apple. Het zou gaan om AMS, Qorvo, Lumentum en Japan Displays die de winstverwachting hebben bijgesteld.

iPhone XR - Apple

Apple heeft zelf geen informatie vrijgegeven over mogelijk slechtere verkopen – al voorspelde het bedrijf eerder al dat het vierde kwartaal van 2018 een lagere omzet zal genereren dan het bedrijf in de afgelopen jaren heeft gehaald. Persbureau Bloomberg speculeert dan ook dat het bedrijf minder iPhones laat produceren, waar nu juist de vier genoemde producenten een groot deel van hun omzet vandaan zullen halen. AMS produceert lichtsensoren voor smartphones, terwijl Qorvo chips produceert voor draadloze communicatie, Lumentum levert de infraroodsensor die gebruikt wordt voor de iPhone X, XR, XS en XS Max, en als laatste levert Japan Display de lcd-schermen die gebruikt worden in de iPhone XR.

iPhone XR

Het komt overigens niet geheel als verrassing, eerder bleek namelijk al dat Apple minder productielijnen voor de iPhone XR nodig zou hebben; Foxconn en Pegatron zouden veel minder iPhone XR-toestellen moeten produceren – het zou gaan om ongeveer 100.000 toestellen per dag. Dat zou ook verklaren waarom Japan Displays de winstverwachting heeft moeten bijstellen voor het vierde kwartaal – het bedrijf zal immers niet het verwachte aantal schermen kunnen leveren. Voor de overige drie leveranciers is het niet mogelijk om direct eenzelfde lijn te trekken, deze componenten worden namelijk niet enkel voor de iPhone XR gebruikt. Of de verkopen van de iPhone XS en XS Max ook lager uitvallen dan origineel werd verwacht, is niet duidelijk.

Dit zal overigens moeilijk te controleren zijn, Apple heeft besloten om vanaf het vierde kwartaal geen cijfers meer te publiceren over de verkochte aantallen. Dat maakt dat het enkel nog mogelijk zal zijn om te gokken hoeveel er verkocht wordt, al is dat op basis van de verschillende verkoopprijzen wel steeds moeilijker geworden. Waarom Apple dit besluit heeft genomen, is officieel (natuurlijk) niet bekendgemaakt, al is wel te schatten dat de dalende verkopen van Apples iPhones en iPads zeker een rol spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here