In een massale phishingpoging proberen fraudeurs mensen via sms op te lichten door hen te doen geloven dat ze een openstaande belastingschuld hebben.

Advertentie

De Federale Overheidsdienst van Financiën (FOD) waarschuwt voor een massale phishingpoging van fraudeurs. Het werd daarvan op de hoogte door enkele meldingen van bezorgde burgers. Die kregen per sms zogezegd een aanmaning om een openstaande schuld af te lossen bij de fiscus.

Die berichten zijn compleet vals. FOD Financiën wil dan ook openlijk benadrukken om de berichten te verwijderen en er vooral niet op in te gaan. Je zal nooit via sms verzocht worden om een openstaande schuld of boete te betalen. De enige officiële kanalen waarmee dit kan zijn via je MyMinfin account, een overschrijving naar het BE-nummer van FOD of in één van de infocenters. In je MyMinfin-account kan je ook controleren of je wel degelijk een openstaande schuld hebt.

De nummers waarmee de sms’en verstuurd worden wisselen altijd maar men is er toch al in geslaagd enkele te identificeren. Wees dubbel alert wanneer je een bericht krijgt van de nummers 0478/085632, 0478/329247 en 0478/085546. FOD Financiën heeft inmiddels een klacht ingediend bij het parket en hoopt dat de fraudeurs snel kunnen gevat worden.

Wees altijd voorzichtig!

Phishing is een groot probleem dat alsmaar groeit en groeit in België. Fraudeurs proberen via sluwe trucs je kredietkaartgegevens te bekomen. Geloof nooit zomaar elke sms of mail die je van een bank of overheidsinstelling krijgt, hoe geloofwaardig die er misschien moge uitzien. Zeker als deze een actieve oproep tot betaling bevat en een dreigement als je dit niet doet. Breng bij twijfel de instelling hiervan op de hoogte en stuur deze door naar het mailadres verdacht@safeonweb.be. Klik zeker niet op een link die je niet helemaal vertrouwt. Als je een link krijgt opgestuurd om jezelf met je bankgegevens in te loggen, doe dit zeker ook niet. Een bank zal dit je nooit via mail of sms vragen. Indien je merkt dat je kredietkaartgegevens toch gehackt zijn, verwittig onmiddellijk je bank en laat je kaart blokkeren (bel 070-344.344).

Omdat we het gevaar van phishing niet genoeg onder de aandacht kunnen brengen, brachten we recent een artikel op TechPulse Premium waarin we je meer in detail uitleggen hoe je jezelf kan beschermen tegen phishing.

 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here