Cheetah Mobile

Cheetah Mobile is een vreemde ontwikkelaar, zo blijkt al jaren. Niet alleen zitten de apps vaak vol met spam, ook houdt het bedrijf er frauduleuze schema’s op na. Dat wil je gewoon niet op je telefoon hebben staan…

Cheetah Mobile heeft vrijwel elke belangrijke basisapplicatie in zijn assortiment zitten, of het nu gaat om een toetsenbord of browser. Het zijn ook populaire applicaties door te claimen dat ze iets speciaals kunnen bieden. Recentelijk kwam Cheetah Mobile al onder vuur te liggen, het probeert namelijk op een frauduleuze wijze geld van ontwikkelaars weg te nemen via een zogenaamd “Click fraud scheme.” Nu is het de taak van Google om daar actie op te ondernemen, iets wat het bedrijf nu ook uitgebreid doet: verschillende apps van de ontwikkelaar zijn al uit de Play Store verdwenen, al zijn er ook nog meer dan voldoende apps beschikbaar. Het beste is om alle applicaties van Cheetah Mobile per direct van je telefoon te verwijderen – als je dit nog niet hebt gedaan.

‘Click fraud scheme’

Cheetah Mobile heeft zijn toestemmingen behoorlijk misbruikt de afgelopen tijd, zo bleek een paar weken terug al. De ontwikkelaar heeft een specifieke SDK ontwikkeld om op frauduleuze wijze geld binnen te halen – het geld is in principe bestemd voor een andere ontwikkelaar die zo wordt benadeeld. Wat Cheetah namelijk doet is het wegnemen van mogelijkheden voor andere ontwikkelaars om een beloning in ontvangst te nemen. In Android apps zie je veel advertenties die naar andere applicaties leiden; als de gebruiker deze installeert vanuit de advertentie, ontvangt de ontwikkelaar van de app waar de advertentie in verscheen een beloning. Tenminste, als er geen frauduleuze apps constant scannen om de beloning af te pakken. Om de beloning aan de juiste ontwikkelaar toe te kennen, wordt er door de adverteerder een zogenoemde ‘lookback’ gedaan, die dus onderschept kan worden door externe partijen.

Cheetah Mobile - CM Browser
CM Browser is een van de bekendere applicaties van Cheetah Mobile.

Deze onderschepping vindt plaats door de permissie die de apps die de overtreding begaan aanvragen, ze kunnen namelijk al je geïnstalleerde apps bekijken en openen. De API van Cheetah wacht simpelweg op de installatie van specifieke applicaties om vervolgens de beloning te claimen, zelfs al hebben ze er zelf nooit een advertentie voor geplaatst. Cheetah reageerde zelf door het verleggen van de claims naar externe partijen en SDK’s – terwijl er juist is vastgesteld dat Cheetah de ontwikkelaar is van deze rotzooi. In een latere reactie claimt het bedrijf dat het niet in staat is om met zijn SDK deze vorm van fraude in uitvoering te brengen. Het bedrijf zegt dat zijn interne SDK, die gebruikt wordt voor het plaatsen van advertenties, een grote bron is van zijn inkomen. Rosen Law Firms is in elk geval een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen bij Cheetah Mobile voor de aandeelhouders van het bedrijf. De waarde van het aandeel is na de aantijgingen behoorlijk ingezakt, van 9 dollar, naar nog ongeveer 6,30 dollar op het moment van schrijven.

Meerdere ontwikkelaarsaccounts

Als dat nog niet voldoende bedenkingen geeft over het bedrijf, dan is dat zeker wel het geval als je kijkt naar het aantal ontwikkelaarsaccounts bij Google. Een ‘normale’ ontwikkelaar, die niks te verbergen heeft, zou al zijn applicaties onder een account plaatsen. Bij Cheetah Mobile is dat niet het geval, het bedrijf heeft meer dan tien verschillende ontwikkelaarsaccounts om zijn apps aan de man te brengen. Het merendeel van de accounts heeft slechts een applicatie. Al met al dus een vreemde manier van opereren. Gelukkig zijn er zat applicaties die de, vaak enorm slechte, apps van Cheetah Mobile, wel kunnen vervangen.