OnePlus 7 Pro officieel: Quad-HD+ randloos scherm en pop-up selfiecamera

De OnePlus 7 en 7 Pro zijn vanaf vandaag uit het uitgelekt-stadium verschenen. Daarbij is het vergelijken tussen de uitgelekte specificaties en de daadwerkelijke specificaties begonnen.

Het was de afgelopen weken moeilijk om op Twitter aanwezig te zijn zonder uitgelekte details over de OnePlus 7 en 7 Pro tegen te komen. Inmiddels zijn we aangekomen bij de onthulling: OnePlus hield op dinsdag zijn lanceringsevenement voor het toestel in het wonderschone Londen. Gelukkig komt er met de onthulling ook een einde aan alle geruchten en kunnen we kijken of de officiële details overeenkomen met de eerdere geruchten. Het moge duidelijk zijn: het 90Hz (randloze) scherm uit de renders van de OnePlus 7 Pro is werkelijkheid, evenals de kleurenopties Almond en Nebula Blue. Voor de ‘normale’ OnePlus 7 is er weinig nieuws en is het ‘voornamelijk’ een verbeterde OnePlus 6T.

OnePlus 7 Pro

Nog niet eerder liet OnePlus twee toestellen bij één onthulling zien: voorgaande jaren hield het Chinese bedrijf het telkens bij twee toestellen per jaar. Met een Pro-variant wordt daar een streep doorheen gezet. Enerzijds is de komst van het Pro-model niet zo’n verrassing: er is namelijk ook een 5G-model. Er zullen echter weinig mensen naar de winkel stormen om een 5G-model op te halen, als er niks anders is in vergelijking met de standaardversie, maar je er wel een stuk meer geld voor moet neertellen. Je hoeft je in de Benelux overigens geen zorgen te maken over een 5G-model: door de missende 5G-netwerken komt dit er simpelweg niet – in elk geval de komende tijd nog niet.

Geheel nieuw scherm

Kijken we terug naar de OnePlus One, dan zie je dat de Chinese dochter van BBK al in 2014 startte met een Full HD-scherm. Tot en met de OnePlus 6T bleef de fabrikant vasthouden aan de resolutie, maar daar komt met de OnePlus 7 Pro dan eindelijk verandering in. Geen Full HD, maar juist Quad-HD+. Vergelijkbaar met de andere toestellen met hogere resoluties, kan je dit in de instellingen naar wens wijzigen (naar Full HD+) – in de basis zal het toestel automatisch wisselen tussen de resoluties naargelang de werklast. Maar de resolutie van het 6,67-inch ‘Fluid AMOLED’-scherm is niet het enige wat de klok doet slaan: voor het eerst is er namelijk een 90Hz-scherm, waarmee het zich hoofdzakelijk richt op gamers.

Het scherm van de OnePlus 7 Pro is mogelijk het opvallendste onderdeel van de smartphone.

Zoals de naam, Fluid AMOLED, al doet vermoeden moet de hogere verversingssnelheid vloeiendere ervaringen opleveren tijdens het gamen. Maar, ook alledaagse taken zoals het scrollen door sociale media, zullen vloeiender aanvoelen met het snellere scherm. Liever een slomer scherm? Dan kan je dit in de instellingen wijzigen naar een lagere verversingssnelheid (60Hz) om batterij te besparen. Verder is het scherm gecertificeerd voor HDR10 en HDR10+ weergave voor onder andere Netflix, YouTube en Amazon Prime Video. Displaymate certificeerde het randloze scherm met een A+-certificatie, de hoogste rating van Displaymate voor schermen van smartphones, zoals de nieuwe OnePlus 7 Pro.

Razendsnelle telefoon

Vergelijkbaar met eerdere generaties is de snelheid van het toestel voor OnePlus een zeer belangrijk gegeven. Daarom zit ook dit jaar de nieuwe SoC in de OnePlus 7 Pro: de Qualcomm Snapdragon 855. Naast de nieuwste SoC zit er ook voldoende RAM in het toestel: 6, 8 of 12 GB LPDDR4X. Verder is de Chinese fabrikant officieel de eerste om UFS 3.0-geheugen in zijn toestel te gebruiken – UFS 3.0 is een heel stuk sneller in vergelijking met het oudere UFS 2.1-geheugen uit eerdere toestellen, en kan ervoor zorgen dat het toestel een stuk sneller apps start en data weg kan schrijven. Opladen van de 4.000mAh-batterij verloopt razendsnel met Warp Charge 30, zo laat OnePlus weten in zijn bericht.

De OnePlus 7 Pro is niet alleen snel, maar ziet er ook snel uit met kleuropties zoals Nebula Blue.

Bij het gamen zal de SoC geholpen worden door ‘liquid cooling’, vermoedelijk gebruikt OnePlus een koperen heatsink om de hitte van de SoC weg te voeren door middel van het verdampen van vocht. Ook de geluidskwaliteit van het toestel liegt er niet om: voor het eerst sinds de eerste OnePlus, zijn er namelijk weer twee speakers op het toestel aanwezig. Er is ook een Dolby Atmos-certificatie voor ‘ruimtelijk’ geluid, aldus OnePlus. Een van de speakers zit aan de onderkant van het toestel, terwijl de andere speaker zich bovenaan het scherm bevindt. Als laatste verbeterde OnePlus dit jaar ook de haptische trilmotor, waarbij er in sommige (twee) games extra haptische feedback aanwezig zal zijn.

Nieuwe cameraopstelling

Gezien het nieuwe prijspunt van de OnePlus 7 Pro, zal het toestel de concurrentie aan moeten gaan met toestellen zoals de Galaxy S10e, Huawei P30 en Mate 20 (Pro). Eerdere jaren viel OnePlus door de mand als het ging om de kwaliteit van de foto’s: dat zou dit jaar toch anders moeten zijn. In het geval van de Pro-versie zijn er drie camera’s aanwezig op de achterkant: één 48 MP-sensor met OIS en pixel-binning. Verder is er een 8 MP-telefotocamera aanwezig met driemaal optische zoom, wederom gestabiliseerd met OIS, en als laatste nog een 16 MP-sensor met groothoeklens (117°). Aan de voorkant zit nog een pop-up selfiecamera, de eerste voor OnePlus om precies te zijn.

OnePlus 7

Samen met de OnePlus 7 Pro verschijnt er ook een goedkopere broer op de markt: de OnePlus 7. Qua uiterlijk delen de twee toestellen niet veel met elkaar, het laatstgenoemde toestel heeft zijn behuizing namelijk mogen lenen van de 6T. Ook het Full-HD+ Optic AMOLED-scherm komt uit de OnePlus 6T. Intern zijn de verschillen echter kleiner, met dezelfde Qualcomm Snapdragon 855 SoC, 6 of 8GB RAM en UFS 3.0-geheugen. Verder maakt OnePlus ook gebruik van dezelfde speakers uit het Pro-model, waardoor het toestel over stereospeakers beschikt met Dolby Atmos-certificaat. In tegenstelling tot het Pro-model wordt de 3.700 mAh-batterij van de gewone OnePlus 7 met ‘slechts’ 20 watt opgeladen.

Bij zowel de OnePlus 7 als OnePlus 7 Pro ligt er een duidelijke focus op gaming.

Camera’s van de toestellen zijn echter niet te vergelijken. Waar zowel de OnePlus 7 als de 7 Pro een 48 MP-sensor bevatten, is er een verschil in aperture. Om precies te zijn kan de 7 Pro meer licht opvangen in vergelijking met de OnePlus 7. Voor het goedkopere toestel blijft het bij twee camera’s, waar de tweede sensor een resolutie heeft van vijf megapixels. Daar zie je dan ook het grote verschil in positionering. Je mist niet alleen het (grotere) randloze scherm, maar ook in het cameradepartement missen er verfijningen. Een deel van het verlies is weg te schrijven op het punt dat de OnePlus 7 een lagere prijs heeft en tegelijkertijd in de behuizing van de OnePlus 6T zit, productpositionering is vermoedelijk de tweede reden voor de verschillen.

Prijzen en beschikbaarheid

In het geval van de OnePlus 7 Pro kan je zeer binnenkort al naar de winkel rennen: op 21 mei is het toestel via OnePlus.com aan te schaffen. Tegelijkertijd moeten kopers voor de OnePlus 7 nog iets langer wachten, een officiële releasedatum is nog niet beschikbaar. Momenteel is er een verwachte releasedatum voor ‘ergens in juni’. Gelukkig zijn de prijzen van beide telefoons al wel bekend: voor het hoogst gespecificeerde toestel (de 7 Pro) betaal je minimaal 709 euro (6GB/128GB), een model met 8GB RAM en 256GB kost 759 euro terwijl 12GB RAM en 256GB-opslag 829 euro kost. In het geval van de OnePlus 7 betaal je minimaal 559 euro (8GB/128) of 609 euro voor 8GB/256GB.

5ggamingmobieloneplusOnePlus 7OnePlus 7 Proontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen