Parler opnieuw online na maand blokkade
Sinds november werkte Parler zich op als een ‘rechts alternatief’ voor Twitter en Facebook. Na het uitroepen van Joe Biden als winnaar van de verkiezingen, riepen politici uit de conservatieve hoek hun kiespubliek op om de applicatie te gebruiken. Het platform zou hen, in tegenstelling tot Twitter en Facebook, niet het zwijgen willen opleggen, weerklonk het vaak. Maar de conversaties op Parler kregen al snel een duister kantje. Mede aangevoerd door de uitspraken van Trump riepen extremistische Trump-aanhangers op tot gewelddadige acties. Op 6 januari resulteerde dat in de bestorming van het Capitool.
Omdat ook na de bewuste dag de app er nog bijna een miljoen downloads bijkreeg, besloten Google en Apple Parler uit hun appwinkels uit te halen. Amazon besliste om de servers van de applicatie niet meer te ondersteunen en op de websites waren enkel nog maar updates van CEO John Matze te lezen. Die laatste moest onder druk van een Republikeinse politica door de raad van bestuur zijn biezen pakken.
Afzetten tegen Big Tech
De blokkade heeft ongeveer een maand geduurd, maar sinds gisterenavond is de applicatie weer volledig online. Dat heeft Parler zelf via een mededeling bekendgemaakt. In die mededeling haalt het bedrijf nog eens uit naar de Big Tech-bedrijven die hen hebben tegengewerkt en zegt het bedrijf hen niet nodig te hebben om voort te bestaan. De website lijkt wel nog niet helemaal performant te zijn, gezien we enkel de blogupdates te zien krijgen als we de pagina openen.
Parler is ontstaan in 2018 uit onvrede tegenover de Big Tech, die volgens oprichters Matze en Jared Thomson te weinig transparantie toonden rond onze privacy en onpopulaire mening onderdrukten. De naam is afgeleid van het Franse werkwoord ‘parler’, wat ‘praten’ betekent. Daaruit blijkt duidelijk de intentie van Parler om zich als een platform in de markt te zetten waar iedereen kan zeggen wat hij wil, ongeacht zijn opvattingen. Daarom is de applicatie bij rechts-conservatieve stromingen in Amerika populair, want die groepen menen dat ze op andere sociale media gefilterd worden. 9 miljoen van de 11 miljoen Parler-gebruikers wonen in de Verenigde Staten.
Qua format en design lijkt de applicatie erg hard op Twitter. Je volgt accounts en de posts van die accounts verschijnen in je newsfeed. Verder kan je posts liken en hashtags gebruiken zoals op andere sociale media en er is er ook retweet-functie. De maximale lengte van één post bedraagt wel 1000 tekens, waar tweets begrensd zijn tot 280 tekens.