microsoft zou zich niet aan de GDPR houden
Image: iStock

Microsoft EU Data Boundary, zoals het project heet, wordt vanaf 1 januari actief. Vanaf dat punt is het mogelijk om te kiezen of jij je Microsoft-data in de EU opgeslagen wenst te hebben.


Microsoft is daarmee één van de eerste multinational-techgiganten die zijn gebruikers vraagt waar ze hun data opgeslagen willen hebben. In eerste instantie betreft het data van Microsoft 365, Azure, Power Platform en Dynamics 365. In een tweede fase die eind 2023 volgt moet gepseudonimiseerde data, waaronder loggegevens vallen, in de keuze worden meegenomen. Data van de klantendienst vallen vanaf 2024 onder de EU Data Boundary.

Met het kiezen van een opslaglocatie verandert er volgens Microsoft weinig aan de bescherming van je data. De softwaregigant zegt momenteel al te voldoen aan de richtlijnen die de AVG stelt voor het delen van data naar landen buiten de EU. Het doel van het EU Data Boundary-project is dan ook niet zozeer het bieden van sterkere databescherming, maar het inzichtelijk maken van waar de data van accounts staat opgeslagen.

Zorgen om dataopslag in VS

Vooral zakelijke klanten staan te springen om Microsofts EU Data Boundary. Zij moeten hun klanten kunnen garanderen dat ze voldoen aan de AVG, wat met dataopslag buiten de EU bijzonder lastig is. De keuze om data enkel in de EU op te kunnen slaan zorgt er alvast voor dat boetes voor dataopslag buiten de EU verleden tijd zijn. Tegelijk zou het bezwaren weg kunnen nemen bij partijen die zeggen het onwenselijk te vinden hun data in de VS op te slaan.


Na onderzoek in opdracht van de Nederlandse Rijksoverheid werd zelfs besloten de clouddiensten van Microsoft vanwege dataopslag in de VS “af te raden voor Nederlandse scholen en overheden”, dat schrijft het Nederlandse RTL Nieuws.

Ondertussen rijst de vraag of deze zorgen verdwijnen nu Microsoft de optie geeft data enkel in de EU op te slaan. In principe is de Amerikaanse overheid er namelijk toe in staat de data op Europese servers te vorderen. Microsoft is namelijk gezeteld in de VS. Hetzelfde principe geldt voor data die opslagen staat op servers van Amazon (AWS), dat eveneens in de VS gevestigd is.