Groei serververkoop vertraagt door virtualisatie

Volgens een onderzoek van IDC heeft virtualisatie een grote impact op de Europese serververkoop. “Gegevens van IDC tonen aan dat de groei in x86-serververkoop al zes kwartalen slinkt”, zegt Thomas Meyer, van IDC toe. “Een typische groei bedroeg de afgelopen jaren tussen 20 en 25 procent. In 2006 vertraagde die groei tot onder 10 procent.”

De Belgische afdeling van servermaker HP beweert dat er in België de afgelopen maanden geen sprake was van een dergelijke vertraging. Toch verwacht HP hier ook effecten van servervirtualisatie. Jan Huygh, business unit manager industry standard servers België en Luxemburg licht toe: “De vooruitzichten van onze verkopers tonen een vertraging binnen de zes maanden tot een jaar. De oorzaak hiervan is inderdaad servervirtualisatie. Klanten consolideren vele servers op één nieuwe machine.”

“In het aantal servers dat we kopen, merken we zelf inderdaad een vermindering”, zegt Reynoud Reynders, hoofd van IT bij het UZ Leuven. “Maar in uitgegeven geld is er geen spectaculaire daling. We veranderden gewoon van model. We kopen duurdere en krachtigere hardware, maar we kopen er minder van. Die hardware doet dan dezelfde taken.” Tegen 2011 zullen er 1,1 miljoen gevirtualiseerde servers verkocht worden, verwacht IDC. Dat is iets meer dan de helft van het voorspelde aantal verkochte servers voor dat jaar. De geïnstalleerde servers op gevirtualiseerde machines zullen goed zijn voor zo’n 5,4 miljoen logische servers. De huidige inkomsten uit gevirtualiseerde servers bedragen 948 miljoen dollar en zullen volgens IDC groeien tot 5,5 miljard in 2011.

De respondenten van het onderzoek geven aan dat in totaal zeven procent van alle geïnstalleerde machines virtualisatie gebruikt. Van de servers die de laatste twaalf maanden gekocht werden, gebruikt zo’n 69 procent virtualisatie. Voor het komende jaar verwachten de respondenten van IDC dat 49 procent van hun nieuwe machines gevirtualiseerde servers zullen zijn.

Uit de studie blijkt dat vooral bedrijven uit de dienstensector gevirtualiseerde servers gebruiken. Typisch wordt met Linux het meest gevirtualiseerd, op de voet gevolgd door Windows. Ook de vorm van de server hangt samen met de waarschijnlijkheid van virtualisatie. Rack-optimized servers en blade servers blijken de meest geliefde habitat voor virtuele machines.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business