Nieuws

Hasta la vista, baby!

 

Onlangs ontvingen we onze nieuwe laptop, wat ons de mogelijkheid gaf om het nieuwe ‘Windows Vista’ te ontdekken. Eerste reactie: het is snel (jawel) en mooi. En omdat we geen andere keuze hadden op het vlak van besturingssysteem, moesten we het wel uitproberen.

Maar na zes maanden gebruik kunnen we echter niet anders dan terugdenken aan het antwoord dat General Motors gaf aan Bill Gates toen deze in 1998 op Comdex in Las Vegas durfde zeggen dat: “Als General Motors (GM) dezelfde technologische ontwikkeling had doorgemaakt als de IT-industrie, we vandaag met auto’s zouden rijden die 25 dollar zouden kosten en die 1.000 mijl zouden doen met een volle benzinetank.” Waarop M. Welch van General Motors later openlijk antwoordde: “Als General Motors zijn technologie ontwikkeld zou hebben naar het voorbeeld van Microsoft, dan zouden de auto’s waar we vandaag mee rijden de volgende eigenschappen hebben:

1. Een auto zou tweemaal per jaar zonder aanwijsbare reden in een ongeval betrokken zijn.

2. Elke keer witte lijnen herschilderd zouden worden, zou u een nieuwe auto moeten aankopen.

3. Af en toe zou de auto de snelweg verlaten zonder dat de reden daarvoor gekend is. U moet de auto dan opnieuw starten en de weg verderzetten.

4. Soms, tijdens specifieke manoeuvres zoals bijvoorbeeld een bocht naar links, gaat de auto gewoon rechtdoor en weigert daarna opnieuw te vertrekken. De procedure die u dan moet volgen is simpelweg een vervanging van de motor.

5. De auto’s zullen maar met een enkele stoel worden geleverd, aangezien u moet kiezen tussen ‘Car 95’ en ‘CarNT’. Elke bijkomende stoel moet worden besteld worden.

6. Macintosch zou auto’s op zonne-energie ontwerpen die betrouwbaar en vijfmaal sneller en tweemaal lichter zijn, maar slechts op 5 procent van de wegen mogen gebruiken.

7. De waarschuwingslampjes voor olie, temperatuur en de batterij zullen worden vervangen door één lampje ‘algemene storing’.

8. De stoelen zullen vereisen dat elke passagier even groot en zwaar moet zijn.

9. Vooraleer hij zich opent zal de airbag vragen: ‘bent u zeker?’

10. De centrale vergrendeling van de wagen zal af en toe blokkeren. U kan de deur dan enkel openen door middel van een trucje, zoals bijvoorbeeld ‘aan de klink trekken terwijl u tegelijkertijd de sleutel omdraait in het slot en met de andere hand de antenne van de autoradio vasthoudt’.

11. GM zou u ertoe verplichten om bij elke aankoop van een nieuwe wagen een set luxe wegenkaarten te kopen van de firma Rand McNally (sinds kort een filiaal van GM), zelfs wanneer u dat niet wenst, of als u er geen behoefte aan heeft. In het geval u die optie niet neemt, zal de wagen (minimumsnelheid) 50 procent minder snel rijden. Om die reden zal GM dan ook vaak het doelwit zijn van gerechtelijke processen.

12. Elke keer GM een nieuw model zou uitbrengen, zal elke bestuurder opnieuw moeten leren rijden, aangezien elk besturingssysteem anders zal werken dan de vorige modellen.

13. Tot slot, zou u op de knop ‘starten’ moeten drukken om de motor te stoppen.”

Met Vista blijkt punt twaalf harde realiteit te zijn: het feit dat men na vijftien jaar Windows nog altijd ontredderd is bij een nieuwe versie. Niks is nog vanzelfsprekend, men moet effectief ‘opnieuw leren rijden’. Aangezien we het idee hadden om onze oude portable met XP te bewaren, merken we ook de verbeteringen op die werden aangebracht in Vista op het vlak van security. We zijn erg goed beveiligd, de poort is afgeschermd en niks komt erdoor. Zelfs onze internetverbinding niet… Inderdaad, we komen geen enkel probleem tegen met de WiFi-connectie op onze oude laptop, daar waar de nieuwe, heel wat onstabieler is: soms ja, soms nee. Zonder dat hier een verklaring voor is.

De meest irritante boodschap van Vista is ‘Updates available’, die rechts onderaan het scherm verschijnt. Ze springt bijna elke vijf minuten op en net wanneer je denkt het definitief te hebben uitgeschakeld, verschijnt het weer. Ten einde raad, voeren we de beschikbare updates uit teneinde enkele dagen gerust te zijn, maar neen! De boodschap verschijnt vijf minuten later opnieuw. Het is erger dan de trombone die u bij Office ter hulp snelt.

Het enige dat we nu nog kunnen hopen, is dat deze tekst niet verdwijnt vooraleer hij op de redactie van dit magazine belandt, aangezien we nog steeds de knop zoeken die ervoor zorgt dat het document wordt bewaard in deze nieuwe versie van de Explorer-interface. Wie had het hier over vooruitgang?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business