Telecombedrijven verwijten BIPT

Zowel Belgacom als Base spraken gisteren over regulering en de rol van telecomwaakhond BIPT. Niet geheel onverwacht liepen de meningen uit elkaar. Belgacom doet zware investeringen maar zou loodzwaar worden gereguleerd. Niets van aan, zegt Base. Er zou amper sprake zijn van regulering en de zware investering stelt niets voor in verhouding tot Belgacoms jaarlijkse omzet.

Beide bedrijven waren aanwezig op de bijeenkomst van Beltug, de Belgische professionele teleomgebruikers, over regulering. Jurgen Massie startte als directeur regulering bij Belgacom met een uiteenzetting over het glasvezelnetwerk dat het bedrijf de afgelopen jaren heeft uitgebouwd tot op straatniveau (fibre to the curb, FTTC). Helaas blijft het voor Belgacom moeilijk om risicovol te investeren als er onduidelijkheid is over de regelgeving.

Belgacom maakte in 2003 zijn plannen bekend om met FTTC te beginnen. Tegen 2011 wil het bedrijf tachtig procent van de Belgische bevolking kunnen bereiken met zijn glasvezelproject. Momenteel ligt dat cijfer al rond de zestig procent. In totaal is er dertienduizend kilometer glasvezel nodig met een totaalprijs van 470 miljoen euro.

Toch duurde het tot 2008 voor er vanuit het BIPT een beslissing viel over het lot van het netwerk. "We worden nu gereguleerd, vijf jaar na de uitrol van het netwerk", zegt Massie. Zo moest het VDSL -netwerk worden opengesteld voor andere operatoren. Al werd die beslissing deze week deels herroepen.

Massie: "De les is dat als er investeringen gebeuren in het netwerk, het eerst duidelijk moet zijn waar de regulatie naartoe gaat.”

Base nuanceert
Vlak na de uiteenzetting van Massie volgde een heel andere klank uit het kamp van Base. Hoofd corporate affairs Luc Windmolders nuanceert de risicovolle investering van 470 miljoen euro.

“Ik ben niet onder de indruk van een investering van 470 miljoen euro over een aantal jaren heen voor een bedrijf met een jaarlijkse omzet van zes miljard euro”, zegt hij. “Dat is geen superhoog risico, het is een upgrade van het bestaande netwerk.”

Base staat als kleine operator lijnrecht tegenover het grote Belgacom. Vooral de klantenbasis en het uitgebreide fysieke netwerk zijn een doorn in het oog. Dat zorgt immers voor een ongelijkheid als het aankomt op terminatietarieven, de kosten die operatoren aanrekenen voor gesprekken over elkaars netwerk, zegt Base.

Groter net, minder kosten
Belgacom kon door die positie bijvoorbeeld gemakkelijk een abonnement lanceren waarbij je onbeperkt kan bellen naar vaste lijnen buiten de piekuren. Dat omdat het bedrijf alle vaste lijnen (met uitzondering van Telenet-klanten) in zijn bezit heeft. Base en diens zusterbedrijf Tele2 moeten het met minder middelen doen.

“We hebben net een zachte regulator”, concludeert Windmolders. “Het BIPT heeft nooit een beslissing genomen om Belgacoms retailaanbod te beperken.” Hij nuanceert meteen wel dat de Belgische telecomregulator onderbemand is en veel taken heeft. Al wordt dat meteen aangevuld met de kritiek dat de dienst niet onafhankelijk is.

Onafhankelijk graag
Toeval wil dat er veranderingen op het spel staan. Volgens Beltug-directeur Danielle Jacobs is de nieuwe raad van het BIPT “een kwestie van dagen of weken”.

Volgens Windmolders is er ook een tekort aan transparantie in de telecomtarieven. “Ze (Belgacom, nvdr) hebben lichte tarieven, maar ze verkopen ze niet”, klinkt het. Wel is hij positief over de tariefsimulator die het BIPT heeft gelanceerd, al klinkt ook hier de nuancering. “De website van een regulator kan niet opwegen tegen een bedrijf dan 85 miljoen euro uitgeeft aan reclame.”

Over zijn verwachting van de vernieuwde regulator is Windmolders duidelijk. “We hopen dat het nieuwe BIPT meer onafhankelijk zal zijn. Tegelijk zal de nieuwe regulator meer macht hebben dan de oude. We hopen dat er ook beslist zal worden en dat ze professioneler kunnen werken.”

basebelgacombusinessfttcglasvezelitprofessionalmassienieuwsregulatiewindmolders

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600